Краса та здоров'яСуспільство

Перша допомога у випадку опіків – від сонця та від вогню

Сонячні опіки

Сонячні опіки виникають після тривалого перебування на сонці. Шкіра стає гарячою на дотик, червоніє, набрякає, з’являються больові відчуття. У тяжких випадках можуть виникати невеликі пухирі, наповнені рідиною, нудота, лихоманка.

Запобігти сонячним опікам можна за допомогою легкого та закритого одягу і капелюха, нанесенням на відкриті ділянки шкіри захисного крему. Також слід уникати перебування на сонці з 11.00 до 16.00 години.

Про це повідомляють в управлінні охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації

Якщо ж опік таки стався, дотримуйтеся таких порад:

— Щойно ви зрозуміли, що обгоріли, – заховайтеся від сонця в тіні, оптимально в прохолодному приміщенні. Будьте обережні, якщо намагаєтесь охолодитись в приміщенні з кондиціонером, щоб не отримати переохолодження.

— Регулярно приймайте прохолодний душ чи робіть вологі водні компреси для охолодження постраждалих ділянок.

— Якщо є симптоми загального перегрівання – покладіть на великі судини (на ділянках шиї, стегон, пахових складок) пакет з льодом, загорнутий у чисту тканину, або холодні компреси на 10-15 хв.

— У жодному разі не наносьте на опік олію чи крем! Це тільки заважатиме тілу віддавати тепло і нормалізувати температуру.

— Спиртовмісні засоби та знеболювальні на кшталт лідокаїну чи бензокаїну також не можна застосовувати в разі сонячних опіків.

— Мазі та гелі з пантотеновою кислотою хіба що будуть помічними на 5-6 добу, коли пошкоджена ділянка шкіри почне загоюватися.

— Якщо турбують біль та погіршення загального самопочуття – зателефонуйте своєму сімейному лікарю.

— Вживайте багато рідини – через опік бар’єрна функція шкіри знижена і втрачається більше вологи.

— Поки опік не загоїться (шкіра стане нормального кольору), його слід ретельно ховати від сонця під одягом та/чи капелюхом.

— Якщо на шкірі з’явилися пухирі – не чіпайте їх, поки не загояться самі. Це ознака більш серйозного ступеня враження. Найкраще в цьому разі – звернутися до лікаря.

Опіки від вогню

Від нетривалого контакту шкіри з розпеченими предметами чи з вогнем стаються опіки. Здебільшого, це поверхневі опіки, або опіки першого ступеня. Їхніми характерними ознаками є почервоніння, набряк у місці враження і відсутність пухирів. У цьому разі план дій приблизно такий самий, як і за сонячних опіків.

Якщо ж опік глибший за поверхневий шар шкіри, супроводжується утворенням пухирів і займає площу більшу за долоню чи зачіпає обличчя, або стався з дитиною до 10 років, – потрібна невідкладна медична допомога.

До прибуття медиків:

— Погасіть одяг, якщо він зайнявся.

— За можливості повністю звільніть від одягу чи аксесуарів місце опіку (не відривайте тканину, якщо вона припеклася).

— Охолоджуйте опік прохолодною проточною водою, зануренням у воду чи компресами, допоки біль не мине.

— ! Зауважте, що немовлят не можна тримати в прохолодній ванній – в них буде переохолодження. Також не можна прикладати лід чи мастити олію на місце опіку!

— Накладіть на місце опіку стерильну пов’язку.

— Надалі ховайте місце опіку від сонячного проміння.

Якщо за родом діяльності ви часто ризикуєте обпектися, дотримуйтеся техніки безпеки на робочому місці, користуйтеся засобами індивідуального захисту; пройдіть навчання з домедичної допомоги у разі термічних уражень шкіри та тримайте поблизу аптечку з перев’язувальними матеріалами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button