Краса та здоров'я

«Смугаста» небезпека, або Чи варто купувати ранні кавуни та дині?

Зазвичай влітку ми не можемо відмовитися від того, аби не скуштувати соковитих плодів – кавунів і динь. Нарешті вони почали з’являтися на наших ринках, хоч і не в такій кількості, як раніше, бо цьому зашкодили холодний кінець весни-початок літа.

Тому городяни, неабияк скучивши за ними, з нетерпінням чекали, коли ж великі смугасті ягоди та запашні дині потраплять на їхній стіл.

І часто забувають про нітрати, нітрити, гомогенізовані домішки. Це все небезпечні хімічні речовини, які, потрапляючи до організму з продуктами харчування, можуть призвести до дуже небажаних наслідків – від тимчасового розладу травлення і до важких станів, коли тільки своєчасна медична допомога може повернути людині здоров’я.

Проте люди не можуть втриматися від того, аби не придбати на ринках ранні кавуни та дині, не замислюючись над тим, що для цих дарів полів ще зарано.

Заступник директора Чернігівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Ірина Данько наголошує:

— Для кавунів у нашій зоні ще не сезон. З огляду на дослідження минулих років і виявлені перевищення у рослинницькій продукції нітратів цього року, слід обережно ставитися до споживання кавунів і динь на сьогодні, бо більшість цієї продукції, привезеної до нас з півдня, неякісна та містить значну кількість цих хімічних сполук.

І хоча нітрати – це природний продукт обміну речовин в усіх без винятку рослин на основі азоту, втім, коли в овочах і фруктах спостерігається підвищена кількість цих азотних сполук, вони здатні неабияк нашкодити організму, особливо дітям перших років життя, вагітним жінкам і людям похилого віку. Причому це стосується не тільки кавунів і динь.

Ірина Данько розповідає:

— Цього року ми провели 40 тисяч експертиз овочів і фруктів, із яких було недопущено до реалізації більше, ніж півтони овочів і фруктів, через перевищення нітратів, зокрема в кавунах і динях. Після ретельної перевірки наша служба видає людині експертний висновок, де вказана назва продукції, дата перевірки та, власне, сам дозвіл на реалізацію.

Нині в області працює понад 50 сертифікованих ринків, де працюють 36 лабораторій ветсанекспертизи, що здійснюють відповідний контроль продукції. Втім, людина також і сама може розпізнати наявність небажаних хімічних сполук, зокрема в кавунах.

Не слід вибирати найбільші плоди. Звертати необхідно увагу на властивий певному овочу запах, колір. Запах не повинен бути різким, а колір – надто штучним. Якщо постукати по кавуну, звук повинен бути глухим, а не дзвінким.

Якщо ж кавун зелений, він дзвенить, нітратний кавун створює враження ніби б’єте по спущеному м’ячу. Крім того, зріз кавуна нормального світиться крупинками цукровими, а от кавун із перевищенням нітратів буде гладкий і глянцевий.

Отже, купувати кавуни та дині слід виключно на офіційних ринках, а у продавця обов’язково вимагати висновку ветсанекспертизи, причому такий документ повинен бути не десь там у власника продукції, а на руках самого реалізатора.

Якщо ж ви купуєте ягоди, гриби, огірки, картоплю, капусту – можете попросити продавця показати ще результати радіонуклідних аналізів, тоді ви будете впевнені, що придбаєте овочі та ягоди, не засмічені продуктами розпаду стронцію чи цезію. А це також має велике значення для збереження нашого здоров’я.

Отже, що стосується бажання поласувати смугастими кавунами та запашними динями, то порада може бути тільки одна – не поспішайте купувати їх ранніми, адже сезон тільки починається і ви ще встигнете порадувати себе та своїх рідних якісними, зрілими та безпечними дарами полів, – радить Ірина Данько.

Ще статті по темі

Back to top button