Краса та здоров'я

Тяжкохворим дітям лікуватимуть тіло, розум і душу

В Чернігові вже в цьому році може з’явитися центр з надання паліативної допомоги тяжкохворим дітям та їх батькам. Та поки що цей проект знаходиться на стадії обговорення.
Про те, як організувати подібну допомогу, говорили в облдержадміністрації.

Сьогодні в Чернігівській області за рік від тяжких захворювань помирає до 30 дітей. І близько 500 дітей від народження до 17 років страждають на онкогематологічні, неврологічні хвороби, мають вроджені вади розвитку, і саме такі діти в будь-який момент можуть потребувати паліативної допомоги. За такої сумної статистики створення на Чернігівщині центру паліативної допомоги дітям є важливим кроком.

Наразі як варіант розглядають створення при обласній дитячій лікарні спеціалізованої палати.

«В Чернігові зараз дійсно немає подібного центру, – говорить виконуючий обов’язки начальника обласного управління здоров’я Володимир Пулін. – Адже це не тільки відділення чи спеціалізований хоспіс, а й допомога хворим вдома. В Чернігові взагалі немає подібного відділення. Та великим питанням є персонал, адже в нас нема підготовлених людей, які можуть надавати паліативну допомогу. Тому, на мою думку, починати нам слід не з відділення, а з зі створення палати паліативної допомоги при обласній дитячій лікарні».

Та за словами голови облдержадміністрації Валерія Куліча, це достатньо дорого. За попереднім розрахунком, тільки на обладнання цієї палати треба близько п’яти мільйонів гривень.

А от представник Чернігівського осередку Асоціації паліативної допомоги України Володимир Ященко вважає, що в Чернігові необхідно створити окреме відділення паліативної допомоги для дітей. В цьому відділенні медики, психологи, соціальні педагоги та інші спеціалісти будуть проводити роботу з самою дитиною та її сім’єю.

Та поки що все це лише обговорення. Найближчим часом буде створена робоча група, яка матиме місяць, аби розробити концепцію надання паліативної допомоги дітям на Чернігівщині. Тільки після цього стане зрозумілим формат надання паліативної допомоги, скільки треба для цього спеціалістів, обладнання та, звісно ж, коштів.

gr_15.04.16_dety[1]

Довідка

Паліативна допомога – це активна, всеосяжна допомога тілу, розуму й душі хворої дитини, що також передбачає всебічну підтримку родини. Тих дітей, які мають хвороби, несумісні з життям, яких неможливо вилікувати.

Джерело: gorod.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button