Краса та здоров'я

Хворих на рак молочної залози в області щороку більше

Онкологічні захворювання – це величезна проблема сьогодення. Рак молочної залози лідирує за частотою серед жіночого населення, констатує хірург-онколог Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Василь Костюк. Причому кількість хворих із кожним роком збільшується, особливо в країнах, які розвиваються. Збільшення шансів на повне одужання дає діагностика на ранній, бажано доклінічній стадії захворювання та правильне лікування у профільному лікувальному закладі.

Діагностування на якомога ранній стадії дає можливість не тільки поліпшити прогноз, але й провести лікування з найменшими фізичними, косметичними, матеріальними та психологічними втратами. Що я маю на увазі: по-перше – це збереження молочної залози (проводиться її часткове видалення); по-друге – застосовуються дешевші та менше травматичні, так звані додаткові методи лікування.

Під ранньою діагностикою мають на увазі так звану скринінгову діагностику, що передбачає методи обстеження, які дозволяють виявити наявність первинних змін у тканинах молочної залози, не уточнюючи характеру цих змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, чому збільшуються лімфовузли

Рекомендації з обстеження молочних залоз для різних вікових категорій:

— Жінкам усіх вікових категорій рекомендується один раз на місяць проводити самообстеження молочних залоз (СМЗ).

— Якщо Вам ще не виповнилося 20 років, щомісяця проводьте СМЗ, у разі виявленні змін у молочних залозах звертайтеся до лікаря.

— Якщо Вам від 20 до 39 років, щомісяця проводьте СМЗ, у разі відсутності скарг на стан молочних залоз мамолога можна відвідувати один раз на рік.

— Якщо Вам більше 40 років, щомісяця проводьте СМЗ, 1 раз на 2 роки проходьте мамографію та УЗД молочних залоз і 1 раз на рік відвідуйте мамолога.

СМЗ треба проводити один раз на місяць через 7-10 днів після початку менструації. Якщо менструації вже закінчилися, СМЗ проводиться також 1 раз на місяць (краще вибрати якийсь один день, наприклад, 1 число кожного місяця). СМЗ передбачає в себе два основні компоненти: огляд та пальпацію (прощупування). Бажано мати можливість порівняти результати минулих обстежень.

Огляд молочних залоз проводиться в добре обладнаному приміщенні перед дзеркалом. Молочні залози уважно оглядаються з усіх сторін у трьох позиціях: руки опущені впродовж тулуба, руки за головою та руки на поясі. При виконанні останніх двох позицій треба напружити великі грудні м’язи.

Огляд починають з оцінки розмірів, форми та симетричності молочних залоз. Крім того, слід звернути увагу на підшкірні судини, особливо вени. Їх надлишкова налитість і звивистість можуть бути симптомами захворювань. Будь-які зміни, порівняно з попереднім оглядом, повинні підлягати більш докладному обстеженню. Наступним етапом оцінюється стан шкіри. До небезпечних шкірних симтомів належать:

— зміна кольору (пігментація, почервоніння);

— зміна поверхні шкіри (ділянки западання або випинання, шкіра у вигляді лимонної шкірки);

— інші відхилення від нормального вигляду.

Окремо оцінюється стан сосків та ореол. Насторогу повинні викликати такі відхилення:

— зміна кольору (пігментація, почервоніння);

— зміна поверхні шкіри соска та ореоли (наявність виразок і тріщин);

— зміна форми та розміщення соска (втягнений або надмірно випуклий сосок, відхилення соска в бік від звичайної осі);

— наявність виділень із соска;

— інші відхилення від нормального вигляду.

Пальпація молочних залоз відбувається в двох положеннях – стоячи та лежачи. Є три основні способи пальпації. Всі вони однаково ефективні, але застосовувати варто якийсь один. Під час виконання пальпації треба дослідити всю тканину молочної залози, підключичну ділянку та підм’язову ямку.

У положенні стоячи треба підняти одну руку догори, пальці іншої руки з’єднати разом та розпрямити, і подушечками пальців дослідити тканину молочної залози, що знаходиться навпроти. При цьому молочну залозу треба трохи притискати до грудної стінки.

У положенні лежачи пальпація проводиться так: треба лягти на рівну поверхню, під плечі покласти невисоку подушку. Одну руку покласти за голову, а подушечками пальців іншої проводити дослідження молочної залози, що знаходиться навпроти. Після цього змініть положення рук і дослідіть іншу молочну залозу.

Найбільш інформативним методом ранньої діагностики раку молочної залози є мамографія – рентгенологічне обстеження молочних залоз. Воно дає змогу виявити пухлину 1 мм і більше за специфічними кальцинатами. Проведення мамографії 1 раз на рік жінкам 55-65 років знижує смертність від РМЗ на 40%.

Якщо під час обстеження виявляються будь-які відхилення у структурі молочних залоз, необхідно негайно звернутись до спеціаліста, найкраще до мамолога, який встановить точний діагноз і розпочне в разі потреби адекватне лікування. Хочу застерегти від спроби самолікування та лікування у так званих знахарів та екстрасенсів – це призведе до втрати часу та поширення пухлини по організму.

Ще статті по темі

Back to top button