Краса та здоров'я

В Україні зареєстрували перший випадок нового штаму коронавірусу «Пірола»

У Рівненській області лабораторно підтвердили випадок нового варіанту коронавірусу під назвою «Пірола». Як повідомляє МОЗ України, захворів 20-річний чоловік. Виокремили випадок «Піроли» завдяки секвенуванню.

«Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту «Пірола» не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій «Пірола» швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Про це повідомляють в управлінні охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації

Він зазначив, що в кожному регіоні фахівці ЦКПХ відбирають зразки й досліджують штами та вивчають мутації, які виникають. ВООЗ та міжнародні експертні організації ведуть спостереження за впливом нових варіантів SARS-CoV-2 на вакцини, тести та методи лікування для надання рекомендацій.

Ігор Кузін закликав людей, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам із групи ризику проконсультуватися з сімейним лікарем і зробити щеплення. Головний державний санітарний лікар нагадав, що безоплатна вакцина є в кожній з областей.

Симптоми «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19:

  • гарячка;
  • можливі кашель, задишка;
  • нежить;
  • головний біль;
  • втома;
  • чхання;
  • біль у горлі;
  • рідше – подразнення очей і висипи.

На сьогодні «Пірола» фіксується в різних країнах. Уперше цей варіант COVID-19 був виявлений в Ізраїлі, а потім – у Канаді, Данії, Сполучених Штатах, Великій Британії, Південній Африці, Швеції, Норвегії, Швейцарії та Таїланді. Наразі у світі зареєстровано майже 100 тисяч нових випадків захворювання на «Піролу».

Пам’ятайте, що єдиний дієвий спосіб забезпечити імунітет проти коронавірусної хвороби – вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей старших за 60 років і людей з ослабленою імунною системою, супутніми захворюваннями, котрі мають найвищий ризик ускладнень. Вакцини абсолютно безоплатні!

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс із первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустера налічує три щеплення.

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через пів року після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар, залежно від стану пацієнта й епідемситуації в країні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button