НЕЗАЛЕЖНІ

«Ми – незалежні»: Наталія Слабеняк – про героїв, щастя і головне багатство країни

Цього року Україна святкує свою тридцяту річницю. Багато це чи мало для країни? А для дітей, які народилася в перший рік незалежності, – ціле життя. Нове покоління українців, яке зростало і формувалося у вільній державі. Цікаво, які вони – незалежні люди? Наталія Слабеняк – одна з них. Працює речницею чернігівської поліції і вважає, що бути ровесницею Незалежності своєї країни – дуже круто.

224185026_863075964414977_8492015306875978701_n

Чим особисто для вас є незалежність?

Для мене Незалежність України – це закономірний результат історичного розвитку нашої країни. Це перемога багатьох поколінь, які виборювали право на самостійність і свободу.

Незалежна Україна, на вашу думку, яка?

Прекрасна країна з величезним потенціалом і перспективами для розвитку.

Чи мали якісь знакові події в країні безпосередній вплив на ваше життя?

Безперечно, знакові події в історії країни впливають на кожного з нас. Зважаючи на мій вік, я не була свідком знакових подій 90-х – референдуму про незалежність, першого Олімпійського «золота» України. А от події двотисячних закарбувалися – демократична революція – 2004, перемога України на «Євробаченні». Найзнаковішими подіями, звісно ж, стали Революція Гідності, потім – війна на сході. Ці події я проживала вже як журналіст. Це був дійсно важкий період, коли гинуло дуже багато наших героїв. Серед них і мій однокласник із 20-ї школи – Сергій Нагорний. Теж ровесник Незалежності… Історії всіх героїв, їхні долі ти пропускаєш через себе, і це не може не впливати на життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми – незалежні»: історія життя та світоглядні принципи Дмитра Смолія

Ви були свідком двох революцій – Помаранчевої і Гідності. Як вважаєте, чи змінили вони українців?

Думаю, що найважливіші зміни відбулися в душі та у свідомості кожного українця. Під час Революції Гідності прості люди згуртувалися, аби відстояти свою свободу та право на краще життя. Пізніше люди так само об’єдналися, щоб дати відсіч ворогу та вистояти в боротьбі з ним. Це і є ті фундаментальні зміни, які відчув кожен із нас.

Які ви можете назвати головні здобутки України за ці роки?

Країна повернула собі історичну пам’ять і визначилася з вектором розвитку. Серед здобутків я також відзначила б формування активного громадянського суспільства, становлення волонтерського руху, відновлення боєздатності армії, безвізовий режим із Європою.

225880013_1816181298592887_5093428972302851680_n

А які перемоги вважаєте головними у своєму житті?

Переконана, що мої головні перемоги ще попереду.

Що для вас є успіх?

Успіх – це знайти своє покликання в житті та реалізувати себе в цьому.

Ви щаслива людина?

Так, я щаслива людина. Поняття щастя, як і успіху, – для кожного своє. Мені дуже подобається вислів: «Кожна людина – коваль свого щастя». Переконана, що це не щось недосяжне чи абстрактне. Щастя – в простих буденних речах. Щоб почуватися щасливою, мені достатньо знати, що вся моя сім’я здорова. Люблю своє життя, люблю людей у ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми – незалежні»: про дитинство та шлях до журналістики Ольги Лазун

Чим і ким, на ваш погляд, можна і варто пишатися українцям?

Вважаю, що українцям насамперед варто пишатися собою і нарешті позбутися так званого комплексу меншовартості. Певно, кожен із нас чув про «українські Мальдіви», «український Лондон» (Львів) тощо. Вважаю, речі треба називати своїми іменами і не применшувати їх значення. Бо Львів – це Львів, і він не стане гіршим без порівняння з британською столицею. Це стосується не лише туристичних локацій. Чомусь у свідомості деяких українців закріпилося уявлення, що іноземне – означає краще. Ми маємо це змінити, адже в нас для цього є всі можливості.

226330974_217774136929763_5404025524742023188_n

Що найбільше любите в Україні? 

Найбільше – людей. Хоч би якими прекрасними були наші природа чи традиції, головне багатство країни – це люди, які працюють над творенням країни і прославляють її за кордоном. Видатні науковці, спортсмени, лікарі, аграрії, винахідники – їх так багато серед нас! Українці літають у космос, встановлюють спортивні рекорди, роблять сенсаційні відкриття в медицині (як ніжинка Ольга Броварець), підкорюють Еверест врешті-решт.

Чи вважаєте себе незалежною людиною?

Так, вважаю. Я вільна у своєму виборі та вчинках. Без незалежності я не уявляю ні свого життя, ні своєї країни.

Що для вас патріотизм?

Патріотизм – це любов до своєї країни. Не на словах, а на ділі.

Якою ви хотіли б бачити Україну в майбутньому і чого побажали б українцям?

Успішною, мирною, заможною! Бажаю цінувати, берегти та примножувати те, що ми маємо.

Спілкувалася Юлія Заліська

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button