Війна (Відео)

Алгоритм дій у разі зникнення особи безвісти за особливих обставин (Відео)

За офіційними даними, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну приблизно 15 тисяч людей зникли безвісти. Понад 3 400 українських військових перебувають у полоні.

Зниклою безвісти особа вважається, якщо протягом двох днів поспіль про неї відсутні будь-які відомості. У такому разі необхідно звернутися із заявою про зникнення особи безвісти за особливих обставин і розпочати офіційний процес розшуку.

«Перші кроки: йдемо до поліції; пишемо заяву по факту зникнення; здаємо біозразки для ДНК; через 2-3 дні звертаємося до слідчого, на якого розписали цю справу; беремо цей витяг з Єдиного державного реєстру; йдемо до військкомату, якщо це військовий, пишемо заяву на отримання акта службового розслідування; чекаємо 30 робочих днів, поки його не надають; заповнюємо анкету в усі ці організації, які я перелічив в офіційному списку», — Євген Артюх – регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

До організацій і структур, що офіційно беруть участь у розшуку зниклих безвісти, належать:

  • Об’єднаний центр СБУ з пошуку та звільнення полонених;
  • Національне інформаційне бюро (гаряча лінія – 1648);
  • Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими (сформований при Головному управлінні розвідки);
  • Представництво Міжнародного комітету Червоного Хреста;
  • Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

У Чернігівській області для допомоги з пошуком можна звернутися за адресою: Чернігів, вулиця Івана Мазепи, 59/2; телефоном: +38 (050) 953-14-59 та +38 (050) 382-88-79

По допомогу в питаннях осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у Чернігові можна звернутися за адресою: Чернігів, вулиця Івана Мазепи, 59/2; а також за номерами телефонів, які ви бачите на екрані: +38 (050) 953-14-59 та +38 (050) 382-88-79

ТИТР: +38 (050) 953-14-59 та +38 (050) 382-88-79

Часто паралельно з офіційним процесом пошуку рідні розпочинають власне розслідування, користуючись соціальними мережами та можливими зв’язками з громадянами країни-агресора. Утім варто пам’ятати, що будь-який інформаційний привід може послугувати закликом до дії для агресора. За жодних обставин не розміщуйте в мережі Інтернет фотографії зниклої безвісти особи у військовій формі, не зазначайте її звання, військову частину та будь-які інші дані, що можуть ідентифікувати її як військовослужбовця України.

«Звісно, рідні вважають, що, можливо, хтось побачить цю фотографію на окупованих територіях, у якійсь лікарні, побачать люди, які за Україну, але через певні обставини мають працювати там. Вони побачать, впізнають його, зможуть звернутися. Так воно і є, так буває, але ж хто може перевірити цей факт? Ніхто, тому повинно все бути дуже зважено й інформація надаватися дуже обережно. Є рідні, які намагаються через своїх рідних, які перебувають у рф, звернутися з проханням, щоб вони пошукали, допомогли якось. Це дуже небезпечно, це може дуже нашкодити», — Євген Артюх – регіональний координатор Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Під час пошукового процесу зниклих безвісти необхідно зберігати спокій і зважено реагувати на можливі провокації. Також варто пам’ятати, що офіційні органи, які займаються пошуком, не мають права отримувати від вас кошти за розшук. Про пропозиції сплатити кошти необхідно повідомити Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та органи поліції.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button