Війна (Відео)

Думки про повторний наступ і щоденні обстріли: чим нині живе прикордоння Чернігівщини (Відео)

Початок нового року заведено асоціювати з чимось хорошим і радісним. Утім, для українців це надскладне завдання, адже ворог продовжує війну. Продовжується і постійний інформаційний терор населення, зокрема тих, хто живе на прирубіжжі з ворогом. Щоденні обстріли та новини про повторний наступ вселяють паніку.

Про ситуацію на прикордонні Чернігівщини дізнаємось у начальника Корюківської районної військової адміністрації Івана Ващенка.

«Росіяни обстріляли наше прикордоння, а саме Сновську міську територіальну громаду 2 січня. Було пошкоджено майно людей. Здебільшого це були нежитлові приміщення, але удар по населеному пункту, одному з наших прикордонних, був відчутним. Люди перелякалися, дехто евакуювався, але це була евакуація локальна, скажімо, всі перемістилися здебільшого в межах Сновської міської територіальної громади», — Іван Ващенко – начальник Корюківської РВА.

Під час обстрілу 2 січня російські снаряди пошкодили кілька нежилих приватних будинків та господарських споруд і один житловий будинок. Осколками посікло приватний автомобіль, а також лінії електромереж. Значна частина села залишилася без електропостачання. За словами старости Тур’янського округу Олександра Артюшенка, тікаючи від обстрілів, із села евакуювалася майже половина жителів. Утім, зараз ситуація поступово нормалізовується.

«Там було частково пошкоджено мережі електропередач, але силами Корюківського РЕМ постачання було відновлено в перші два дні. Зараз люди повертаються додому. Тому що специфіка життя в селі передбачає власне господарство, яке людям треба годувати, тому люди повертаються. Вже напруження зменшилося», — Іван Ващенко – начальник Корюківської РВА.

Прикордоння Чернігівщини обстрілюють щоденно. Терористичний вогонь по мирному населенню в Корюківському районі відбувається не вперше.

«Таке раніше в нас було лише в Гірську та в Хрінівці. Там також було пошкоджено майно людей. Ми взагалі зараз не говоримо про жодні підрозділи оборони, тому що ці удари мають суто терористичний характер і спрямовані лише на наше мирне населення, яке й так живе не в найкращих умовах, з огляду на логістику та наявність росіян біля них», — Іван Ващенко – начальник Корюківської РВА.

Разом із цим інфопростір українців дедалі частіше наповнюють звістки про можливий повторний наступ. Подібні вкиди – це інформаційний терор, так нас намагаються залякати.

«Що ми знаємо з відкритих джерел, як повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони, наразі підстав для хвилювань немає. Дійсно, загроза повторного вторгнення є доти, доки ми межуємо з росією. Якщо говорити про відсоток ймовірності повторного наступу – він доволі низький. Активності росіян на ділянці кордону в Корюківському районі немає», — Іван Ващенко – начальник Корюківської РВА.

Також голова районної військової адміністрації закликає громадян не сіяти паніку, адже перевіркою кордону України займається військове керівництво області. Водночас щодня лінія оборони міцнішає.

«Військова адміністрація, органи місцевого самоврядування, сили оборони, що розташовані на території Корюківського району, щодня покращують лінію оборони державного кордону. Військові забезпечені всім необхідним. Ми в повній мірі готові реагувати на будь-які загрози, які нам можуть запропонувати росіяни. Тут підстав для хвилювань узагалі немає», — Іван Ващенко – начальник Корюківської РВА.

Основне завдання ворога – налякати нас та посіяти паніку і зневіру. Утім, ми повинні щосили боронити свій інформаційний фронт, аби не дати пітьмі пропаганди затьмарити здоровий глузд.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button