Війна (Відео)

Місяць довжиною в рік: як на чернігівців вплинув рік повномасштабного вторгнення (Відео)

24 лютого – дата, що навіки закарбована в історії нашої країни. Складно повірити, та минув рік від початку повномасштабного вторгнення. Рік українці борються за право мирно жити у своїй країні.

Яким цей рік видався для чернігівців, котрі одними з перших зустріли ворога, і яких змін вони зазнали за цей час.

«Змінила дуже сильно. Це страшні зміни. Ми плачемо, горюємо, але нічого зробити не можемо».

«Звісно, змінилися. Таке пережили. Те, що ми всі тут пережили, це ж жах якийсь».

«Увесь час були. Тут страхіття було. Таке було, таке пережили, що в жодному фільмі не розкажеш. Це досвід, не дай Бог. Змінилися, зовсім інші стали. Плачемо весь час, як згадаємо це все».

«Я вважаю, так. Люди змінилися, почали ставитися до інших людей по-людськи. Раніше люди були зверхні. А зараз стали трошечки добріші. Це особисто моя думка. Потрібно, аби в нас залишилось це і ми залишилися одним цілим. Бо коли ми будемо єдиним цілим, усе буде в нас добре і не буде глобальних проблем. Маю надію, все надалі так і залишиться».

«Важко сказати, але радості в людей поменшало. Всі трохи пригнічені, це і до цього часу відчувається».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя поділилося на «до» і «після»: чернігівці – про рік життя в умовах війни

«Тепла не було, магазини не працюють, гуманітарки теж не було, нічого не було. Але нічого – вижили і слава Богу».

«Внутрішньо стали спокійніші. Тому що зрозуміли, що є захист, допомога збоку дуже велика. Тобто все-таки з’являється впевненість, що не буде того, що одразу прийшли, захопили, задавили і так далі. Є ймовірність, що все-таки Перемога буде за нами».

«Змінилися. Почали більше цінувати свою країну. Більше цінувати близьких. Життя. Дуже змінилися. Почали більше вірити в наше керівництво, в нашого президента, в ЗСУ. Пишаємося тим, що наші хлопці так героїчно відстоюють свою країну».

Понад місяць блокади, окупації, ізоляції пережила Чернігівщина під час подій повномасштабного вторгнення. Рани, що по собі залишила армія загарбників, надто глибокі, аби швидко загоїтися. Більше того, на їх місці точно залишиться рубець. Україна зустрічає перші сумні роковини скаліченою, та, попри все, ми точно знаємо, Перемога – за нами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button