Війна (Відео)

Важливо все: що може стати доказом під час фіксації воєнних злочинів на Чернігівщині (Відео)

За даними Офісу Генпрокурора, наразі зафіксовано понад 63 000 зареєстрованих воєнних злочинів, вчинених окупаційними військами на території України.

Процес фіксування воєнних злочинів є надважливим етапом як на теперішній фазі війни, так і в майбутньому України. Адже саме вони стануть доказовою базою під час притягнення винних до відповідальності.

«Фіксація злочинів становить основу в цілому доказового матеріалу, що покладається в основу обвинувального рішення. В цьому випадку це буде міжнародний трибунал, у рамках якого буде притягнуто кожного воєнного злочинця, який так чи інакше був причетний до вчинення воєнних злочинів на теренах нашої держави», — Микола Торбєєв – правозахисник.

Доказом у таких справах можуть стати будь-які сліди перебування на території Чернігівщини військ рф: боєприпаси, документи, техніка, а також інші відомості, що допомагають у процесі ідентифікації конкретних воєнних злочинців.

Фіксування потребує будь-який факт дій ворога, адже навіть якщо він не матиме сили стати основним доказом, він зможе доповнити картину слідства.

«Окремо слід звернути увагу, що необхідність фіксації будь-якого факту, будь-якого елементу, що має доказовий характер, не завжди може мати основний змістовно доказовий характер. Однак він може доповнити в комплексі картину доказового матеріалу, що доповнять ці факти злочинного діяння проти нашого народу», — Микола Торбєєв – правозахисник.

На Чернігівщині наразі зафіксовано понад 1000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, вчинених військами рф. Найбільше з них за статтями, що вказують на порушення звичаїв і законів війни: мародерство, знищення цивільної інфраструктури, катування та вбивства. Здебільшого саме місцеве населення ставало головними світками та надавало матеріали, що в майбутньому ставали частиною доказової бази.

«Ми зараз стаємо свідками, що джерелом доказів є звичайні громадяни, особливо на окупованих територіях чи на територіях, де ведуться бойові дії, щодо тих подій і обставин цієї місцевості, до яких зараз не можуть добратися представники досудового розслідування. Тож фіксацією таких злочинів займаються прості громадяни, які фіксують це звичайними гаджетами. Я вважаю, що в рамках належності, з огляду на умови, в яких це відбувається, в подальшому суди визнаватимуть, що це докази, і покладатимуть їх в основу обвинувального вироку», — Микола Торбєєв – правозахисник.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button