ВійнаВійна (Відео)

Навички, які рятують життя: на посту з інструктором першої домедичної допомоги (Відео)

Домедична допомога – це незамінна складова навичок, що можуть врятувати життя у невідкладних ситуаціях, коли професійна медична допомога ще не надійшла. Вміння надавати першу поміч може врятувати життя та здоров’я людини. Ми звернулися до інструктора з домедичної допомоги для цивільного населення, щоб дізнатися, чому важливо володіти цими навичками?

«Кожна свідома людина повинна вміти надавати першу домедичну допомогу, тому що вона може опинитись першою на місті подій, саме перші секунди важливі для пораненого, постраждалого, і від того, як ви якісно та вчасно надасте допомогу, може залежати і життя, і здоров’я, і подальше одужання цієї людини», — Дмитро Балюта – інструктор.

Ми поцікавилися, чи є попит на курси з надання першої допомоги?

«Попит є, але він дуже коливається, тобто коли люди відчувають небезпеку, тоді вони за це переживають, починають думати, де пройти курси. Коли ця небезпека минає, минає час, чомусь усі думають, що все ж пройшло вже, наче більше не повториться. Ми повинні розуміти, в який час ми живемо», — Дмитро Балюта – інструктор.

За 15-річний досвід Дмитра у викладанні домедичної допомоги для цивільного населення були випадки, що учні застосовували здобуті навички.

«Я знаю, що люди застосовували ці навички, це було і ДТП, утоплення, це було падіння з висоти, це те, що точно знаю», — Дмитро Балюта – інструктор.

Ми дізналися, яким навичкам Дмитро Балюта приділяє особливу увагу на курсі з першої допомоги для цивільних.

«Саме так побудований курс, що всі навички ви не зможете не розпізнати, не виконати, це дуже прості речі, жодних складностей немає, основна складність людини під час надання допомоги та навчання – це психологічна складова. Людина повинна зрозуміти, що вона повинна діяти. Коли людина вирішила діяти, тоді їй усе вдається. Я приділяю цьому дуже багато уваги на курсі, саме психологічній складовій. По собі знаю, що коли ти вмієш, упевнений у своїх рухах, то, звісно, твоя рішучість мотивує інших, тих, хто поруч. Вони бачать твою впевненість і, звісно, починають допомагати. Тому ми вчимо не тільки надавати допомогу, а й організовувати її загалом, тобто всі люди поруч – це також ваші помічники», — Дмитро Балюта – інструктор.

Важливо мати базові навички домедичної допомоги і знати, як реагувати на різні ситуації, особливо зараз, коли кожен українець перебуває в небезпеці.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button