Війна (Відео)

Північний рубіж: водний контроль українсько-білоруського кордону (Відео)

На українсько-білоруському кордоні прикордонники зі 105-го загону забезпечують контроль не лише на суходолі, а й на водних шляхах. Це важлива складова їхньої роботи, оскільки вони запобігають незаконним перетинам через водойми.

«Патрулювання наводі здійснюється майже щоденно, по кілька разів на день, один раз на день – це стабільно перевіряємо лінію державного кордону, а якщо до нас доходить якась інформація, що потребує перевірки, виходимо повторно, це може бути і два, і три рази. Перед кожним виходом човна його перевіряють спеціалісти і тільки після цього я надаю дозвіл на вихід човна. Погодні умови не впливають на патрулювання державного кордону, хоча ж ми здійснюємо патрулювання вздовж берега, тому за будь-якої погоди патрулювання здійснюється», — Антон – начальник прикордонної застави.

Майже щоденно українські прикордонники, здійснюючи контроль кордону на воді, перетинаються з білоруськими.

«Жодних провокаційних дій з їхньої сторони не зафіксовано. Спілкування між нашими нарядами та їхніми не відбувається, до того ж це заборонено. Під час здійснення патрулювання в одному з вузьких місць, де проходить річка, ми зустрілися з прикордонниками білорусі, але фарватер там дуже вузький, побачивши нас, вони прийняли до свого берега, але налетіли на міль, де й застрягли. Ми пройшли, подивилися на них, провели всі свої заходи, але ж потім стало цікаво, що там далі трапилось, ми підняли пташку, а хлопці що, роздягалися та почали відштовхувати свій катер», — Антон – начальник прикордонної застави.

На тлі подій, що почалися 24 лютого, ворог підступно розпочав наступальні дії не лише з боку росії, а й із території білорусі, що стала його союзником. У такій ситуації важливо підготуватися до можливого наступу з водних шляхів.

Також на сьогодні прикордонна служба не спостерігає великої кількості військовослужбовців зі сторони республіки білорусь, що означає відсутність загрози з цього напрямку.

«Державний кордон України для прикордонника – це як рідна мати, а як усім відомо, жодна дитина не дозволить, щоб її матір скривдили», — Антон – начальник прикордонної застави.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button