Війна (Відео)

«Там згоріло все моє життя» – мати з дитиною живуть у вагончику та мріють відновити свій дім (Відео)

«Це моя хатинка, це моя кухня з котлом, ванна, це кімната Ангеліни, це зал, моя кімната, а це піч»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

Оксана Бринь показує все, що залишилося від її будинку в селі Новоселівка. Він, як і більшість будинків, згорів від рашистських обстрілів. Майже весь період активних бойових дій Оксана разом із донечкою Ангеліною провели в погребі поруч із будинком.

«Не було навіть думки, що щось таке може статися. А коли почалися обстріли, було страшно вже кудись бігти. У сусіда дім горить… Ми вже просто сховалися в підвал. Лежали, сиділи в одязі, в курточках. Майже до останнього, допоки літаки не почали скидати бомби на село. Земля здригалася. Буквально за два дні до того, як згорів будинок, ми побігли на Бобровицю»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

Там їх і ще приблизно 25 людей прихистив у себе місцевий житель – Юрій Котов. Тож до відходу військ вони перебували там, повернулися до Новоселівки вже у квітні. Перший час довелося жити в наметі, бо все було знищено.

«Усвідомлення не було, навіть не знаю, як ще пояснити. Ти як відключений після всіх обстрілів і бомбардувань. Біжиш, а за два метри від тебе горить будинок сусіда. Навіть коли перейшла я жити в намет, перший час я тут була, то я ще нічого не розуміла, Ангеліні пояснила, що це гра така. Вже усвідомила, коли перейшла жити у вагончик. Тут уже було дуже боляче. Я зрозуміла, що вже нічого не буде. Що там згоріло все моє життя. Медалі Ангеліни, її іграшки, книжки. В мене була ціла кімната книжок. Сукню ми замовили, яку вона так і не одягла. Все це усвідомила потім»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця вересня у Чернігові державним коштом буде відремонтовано 18 багатоповерхівок (Фото)

Першими прийшли на допомогу волонтери.

«Я навіть не думала, що в нас є стільки добрих людей. Бо я якось закрилась у собі, лежала майже півтора місяця в наметі. І мене знайшла дівчина Марія, навіть не знаю її прізвища. Вона приїжджала до мене разом із батьками. Потім до мене приїхала Оксана Дегтярьова, допомагала мені з продуктами, з одягом, із вагончиком вона теж допомогла»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

Донька Ангеліна займається гімнастикою з двох рочків, тож вона з нетерпінням увесь цей період чекала на відновлення занять. Навіть її мрії пов’язані з гімнастикою.

Поки вони разом живуть у вагончику, поряд прихистили цуценя, яке назвали Грім. Та найбільше мріють відбудувати свій будинок. Тож на запитання, яка допомога зараз необхідна, відповідає: будівельні матеріали. Насамперед хоче відбудувати дві кімнати, аби можна було зимувати. Сама Оксана розібрала навіть усі завали в будинку та винесла сміття.

«І цю кімнату, і цю почистила. Два поверхи звалилися, уявіть собі, скільки тут усього було. Відрами потроху, потроху… Навіть залити підлогу можу, а от дах сама не накрию»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

Їхати за кордон і до іншого помешкання вона не хоче, бо саме тут, каже, все її життя.

«Це моя земля, це моя країна. Чому я повинна кудись йти? Хай звідси йдуть ті, хто прийшов сюди. Це росіяни. А я нікуди не хочу»,- Оксана Бринь, жителька с. Новоселівка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button