Війна (Відео)

Трагічні наслідки ліквідації ворога: в Чернігові розглядають справу військовослужбовця (Відео)

У Новозаводському районному суді міста Чернігова триває доволі специфічний і непростий судовий процес. Історія цього випадку не просто специфічна, але й трагічна за своїми наслідками. Усіх деталей (допоки триває судовий процес і з міркувань безпеки) ми розповісти не можемо. Утім, загальна картина така: хронологія подій починається з 24 лютого 2022 року – з того страшного дня, коли розпочалася повномасштабна атака російських військ на українську землю.

«Наша група перебувала в місті Лисичанськ, нам дали команду відтягнутись і ми переїхали до Знам’янки. Це було 24 лютого майже о 24-й годині (опівночі). А пів на першу там вже були невідомі особи, які здійснювали спостереження за нашими групами. Ми перебували в центральній частині цього міста. Наступного дня о 9:45 вранці на нашу групу був здійснений напад місцевим мешканцем у складі групи з п’яти осіб. Четверо втекли, а він намагався застосувати зброю. Перший раз він здійснив постріл та не влучив, не поцілив у нашого співробітника. А другий постріл він намагався зробити мені в серце, я встиг у цей час зробити постріл раніше за нього», — Ігор, військовослужбовець.

Ворога вдалося ліквідувати. Як пізніше з’ясувалося, цей чоловік виявився бойовиком приватної армії «Земля Іраку» (співпрацює з російськими силовиками). Імовірно, представників цієї силової структури росіяни залучили для виконання завдань в Україні. Але в ті ж секунди після пострілу трапилася біда… Куля пройшла навиліт і влучила в побратима – також військового з Чернігівщини. На жаль, чоловік помер.

«Трагічність ситуації полягає в тому, що куля поцілила йому в тулуб, вийшла назовні, «плазом», тобто не лінією траєкторії польоту, а боком, і влучила в нашого співробітника, який теж загинув на місці. Це дуже для мене трагічна подія, бо це мій колега і мій товариш, друг, із яким я проходив службу не один рік, знав його», — Ігор, військовослужбовець.

Трагічна і прикра випадковість, чого, на жаль, не можна уникнути на війні. Балістична експертиза встановила (і свідки-побратими це одностайно підтверджують) – куля поцілила випадково. Такі випадки відомі під назвою «friendlyfire» («дружній вогонь»). Цей термін у військовій справі позначає випадковий неспеціальний вогневий контакт проти своїх військ або військ союзника, що призвів до військових втрат. У світовій історії зафіксовані кричущі факти втрат саме внаслідок «friendlyfire». Питання в наступному – чи заслуговує воїн, який ліквідував небезпечного терориста і захищав державу, судової розправи? Наразі в розгляді справи оголошено перерву у зв’язку з клопотанням сторони обвинувачення та її відсутністю під час засідання.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button