Війна (Відео)

Як вимкнути фантомну сирену: поради психолога (Відео)

Нещодавно ми проводили опитування серед чернігівців – чи бувають у них випадки фантомної сирени? Більшість відповіла ствердно, зокрема збільшення таких випадків містяни фіксують напередодні річниці вторгнення окупантів. Тож ми поцікавилися в психолога, чому виникають такі стани і як допомогти собі та рідним, якщо ви відстежуєте такі випадки.

«Багатьом із нас зараз притаманне таке явище, як феномен колективної травми. Багато хто хвилюється через гучні звуки, багато хто прислухається до тиші. І загалом хвилюються через будь-які явища, що нагадують про травматичну подію. Також багато людей відзначають для себе таке явище, як фантомна сирена: коли насправді сирени не має, але я її чую і сприймаю як реальну загрозу»,- Марина Польовик, практикуючий психолог.

За наявності таких відчуттів людина може підбігати до вікна, відчиняти та прислухатися, чи звучить сирена. Шукати в телефоні повідомлення про повітряну тривогу та навіть телефонувати друзям і питати, чи була сирена, чи чули вони її.

«Врешті людина починає розуміти, що це сигнал тривоги, який іде в неї зсередини. Це такий внутрішній дзвіночок, який сповіщає, що вона перенавантажилася, вона дуже перехвилювалася. Також це означає, що людина перебуває в дуже сильному інформаційному й емоційному перенавантаженні. Та навіть у хронічному стресі»,- Марина Польовик, практикуючий психолог.

Якщо ви спостерігаєте за собою такий феномен, то заспокоїтися допоможуть прості поради.

«Насамперед вам необхідно заземлитися. Відчути саме реальність. Якщо в цю мить є хтось поруч, то просто запитайте в нього чи в неї, чи чули сигнал повітряної тривоги? Перевірте в достовірних джерелах, чи оголошувалась тривога. В цю мить також можна поприсідати та порахувати предмети навколо. Можна помити руки холодною водою або вмитися. І зробити вправи для дихання, це легкі вправи, вони заспокоюють, але когось можуть і не заспокоювати, тому тут потрібен індивідуальний підхід.

Якщо хтось є поряд, то треба обійняти цю людину, довірити і розказали про свої емоції та відчуття. Якщо ви застали таке явище як свідок, то треба з людиною поговорити, не нехтувати її переживаннями. Бо таким чином людина, яка відчуває ці емоції, залишається на самоті і ще сильніше поглиблює свій стан»,- Марина Польовик, практикуючий психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фантомні звуки війни: чернігівці розказали, до чого прислухаються (Відео)

Заспокоїтися також допомагають прийоми із простукування тіла та йога. Також простежте, аби ваш сон і раціон харчування були повноцінними. Адже коли задоволені базові потреби організму, він краще протистоїть стресу.

«Ще дуже рекомендувала б обмежити себе від новин, хоча б на одну годину, та від спілкування з людьми, які також передають новини, і від інформаційних ресурсів, бо це також дуже перенавантажує»,- Марина Польовик, практикуючий психолог.

Допоможе вам і щоденник, у якому ви занотовуватимете свої відчуття й емоції. Таким чином увесь негатив залишатиметься на папері.

«Головне – треба пам’ятати, якщо всі ці мої рекомендації не допомагають і все продовжується – переживання, тривоги, фантомні сирени не зникають, – то необхідно звернутися до спеціалістів, які допоможуть зараз вийти з цього стану, щоб не погіршувати його і не «отруювати» свій організм емоціями, переживаннями тощо. І також пам’ятайте, що ви не самотні в цьому стані, виникнути він може у будь-кого. І це лише така реакція організму на стресові явища»,- Марина Польовик, практикуючий психолог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button