Війна (Відео)

Війна залишила без нічого: роковини бомбардування чернігівського гуртожитку на ЗАЗі (Відео)

Категорія: Війна

Чернігівський мікрорайон ЗАЗ. Поряд зі зруйнованим російською авіабомбою будинком збираються люди. В руках вони тримають квіти, іграшки та лампадки. 13 березня для них – перші роковини з дня страшної трагедії. Дня, коли російська авіабомба забрала життя п’ятьох їхніх сусідів. Дня, коли війська рф відібрали в них затишне сімейне гніздечко та щастя мати власний дім.

«Ми тут дуже-дуже довго з чоловіком прожили. Одружились і отримали її. Тут виросли наші діти, внучка з нами росла. Прийшла страшна війна і залишила нас без нічого», — Оксана Ребенок – мешканка зруйнованого гуртожитку.

Уночі 13 березня 2022 року Чернігів пережив три ворожі авіанальоти. Тієї ночі російські удари пошкодили кілька багатоповерхівок у цьому районі. На цей будинок авіація рф скинула бомбу.

«Того ранку я була тут, у підвалі. Я завжди чула, як літають літаки, а цієї ночі я не чула, почула лише вибух і як будинок затріщав і затрусився. І тоді я сказала: «Це наш будинок». Так було страшно, вода полилася, затріщало, зашуміло – і будівельний пил полетів навколо, я почала задихатися», — Тетяна Кезля – жителька зруйнованого гуртожитку.

У цьому будинку проживали понад 250 людей. Деякі з них виїхали звідси ще на початку вторгнення, інші ж залишались у гуртожитку. На момент авіаудару жителі були в підвалах і квартирах. Дехто з людей самостійно вибрався зі зруйнованого будинку після обстрілу. Тим, кому це не вдалося, допомагали рятувальники. П’ятеро мешканців загинули, троє з них – діти.

«О 4:30 ранку прилетів літак і скинув шість бомб на наш будинок. Люди були в підвалах, у квартирах. Ми прийшли сюди о 6:15. Тут на той час усе палало, було зруйновано», — Зінаїда Шишкун – мешканка зруйнованого гуртожитку.

«Коли ми вилізли з підвалу, я взяла ліхтарик і пішла подивитися на свою кімнату, думаю, ціле вікно моє чи ні. Дивлюся, а там чорна дірка, і я зрозуміла, що все», — Тетяна Кезля – жителька зруйнованого гуртожитку.

Станом на зараз, згідно з висновком спеціалізованої комісії, будинок визнаний непридатним для проживання і підлягає знесенню. За словами його мешканців, роботи мають розпочати влітку.

Кожен, хто сьогодні прийшов сюди, підводить очі на будинок у пошуках своєї кімнати і подумки прощається. Прощається зі своїм домом, який у них відібрала війна.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button