ВійнаВійна (Відео)

Як підвал одного будинку врятував життя десятьох людей: історія подружжя з Чернігова (Відео)

 «У той момент настільки перецінилися якісь цінності, я кажу, це якісь хутра, якісь кошти, якісь ковдри, я все поскидала. У нас типова історія. Для України це типова історія. Так? А чого ти тільки погоджуєшся? – Прессекретар усе сказав правильно», — Валентина і Петро Чижові.

Це Валентина та Петро Чижові. Свою історію вони називають типовою, утім, вона – про патріотизм, самовідданість і справжній героїзм: 24 лютого, коли російські військові почали повномасштабне вторгнення, родина Чижових без зайвих роздумів віддала ключі від свого будинку та підвалу сусідам, які шукали укриття.

«Ми думали, де нам ночувати, ми розуміємо, що ми маємо кудись ховатися. Ми не знали, куди можна. Потім сказали сусіди, можна спуститися в підвал приватного будинку. Зібрали ми необхідні речі, документи, я зібрала речі, які планувала в пологовий, і пішли в підвалю. Підвал дійсно нас якось заспокоював», — Ніна Шкільна.

Віддаючи ключі, подружжя не ставило жодних умов. У розпорядженні сусідів було все, що на той час зберігалось у приміщенні.

«Ми спускаємось у підвал, а там стопками лежать хутра. Нам сказали: користуйтеся, беріть, що хочете. Можете ці хутра стелити під ноги, вкриватися, ще якось використовувати. У мене таке здивування, як нас пустили чужі люди. Вони просто залишили ключ і сказали: кому треба – всі приходьте», — Ніна Шкільна.

«У першу ніч нас було… Не знаю навіть скільки. Ми сиділи на отаких рибацьких кріслах. Думали, пересидимо ніч. Важко було. Холодно. Майже ніхто не спав, було не до сну», — Ніна Шкільна.

У цьому невеличкому підвалі в часи облоги міста проживали 10 людей. Невелике приміщення стало для них домом, а всі, хто був у ньому, – родиною. Ніна, сусідка подружжя, на той час була на останньому місяці вагітності. Тож найбільше уваги приділяли їй. Коли ж жінка була в пологовому – всі разом готувалися до її повернення.

«Я кажу: так, усі робимо генеральне прибирання, приїжджає Ніна.

Почали робити генеральне прибирання, все повикидали. Все попровітрювали, повитрушували. Готувалися до приїзду Ніни та Юлі. Принесли килим, який вишила моя мама, давайте повісимо його, постелили доріжки, понаставляли тапок. І вже в нас по-іншому зовсім стало, так?», — Валентина Чижова.

Зараз усі разом бавляться з маленькою Юлею, моляться, аби цій маленькій дівчинці більше не довелося ночувати в підвалі, і складають плани, як святкуватимуть нашу Перемогу.

«Ми накриємо на всю вулицю великий-великий довгий стіл і будемо святкувати Перемогу. З першого дня ми говорили, де будемо святкувати Перемогу. Планували почати з підвалу, потім у цій нашій альтанці, потім перейдемо в дім», — Валентина Чижова.

Українці – надзвичайна нація. І такі історії вкотре доводять: ми – непереможні, адже єдині.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button