Суспільство (відео)

Про свастику і суднохідний Стрижень: вийшла книга історичних знахідок села Роїще (Відео)

Історик, чий рід починається у селі Роїще Чернігівського району, Олександр Ляшев презентував унікальну, за твердженням науковців, книгу досліджень – «Давня історія Роїща. Заселення долини Стрижня». Це вже 5-те видання дослідника, присвячене селу, у якому автор провів своє дитинство.

«Написано фахово, настільки якісно,  настільки доступно – це не кожний зможе написання будь якого роду подібних книжок ми вітаємо, бо це та історія, яку ми відновлюємо і хочемо знати – від найдавніших часів до сьогодення», — співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.  

Цього разу Олександру Ляшеву вдалося дослідити своє Роїще набагато глибше, аніж це робили попередні науковці. Цьому посприяли розкопки, які були проведені на цій території майже 40 років тому й унікальні знахідки, до яких дісталися археологи. Знайдені речі, які  після себе залишили наші предки, шокували істориків. Приміром ось цим знакам, які нині заборонені в Україні, вже понад півтори тисячі років і вони не належать фашистам, стверджує дослідник.

«На пряскальці було, це такі предмети, які використовують у прядінні, вони у вигляді таких двох конусів і на одному з них просто була свастика, а на другому – два свастико подібні знаки», — автор книги Олександр Ляшев

«Багатьом народам не вистачає історичної глибини – от ми ідемо туди до київської Русі і все, далі ми не знаємо, а Ляшев він пішов далі, глибше – на презентації він дійшов до тих часів, коли у Єгипті будувалися піраміди. В той час тут теж жили люди, це дуже цікаво, це важливо, це новий погляд і не можна не звернути на це увагу, не можна бути не вдячним цій людині», — голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко.

Презентація книги проходила у Роїщенській загальноосвітній школі. Автор залишив примірник і для учнів, які прийшли привітати Олександра Ляшева. На честь історичної події дітки організували годину патріотичного виховання і влаштували, навіть, концерт. Бо для Роїща мати подібне видання – це справжнє свято.

«Дуже сподобалася книга молодець, дуже молодець. Він ходив селом, розпитував про все, був у нас», — жителька Роїща Валентина Кулик

«Ви ж бачите – нам по 78 років, а ми пішки прийшли 2 кілометри, бо знаємо оце все із розповідей наших бабусь, Стрижень був суднохідний, колись бабуся розповідала», — жителька Роїща Ганна Зінченко.

Дослідницькою роботою Олександр Ляшев займається понад 20 років. Останні 15-ть він друкує книги. Вже вийшов у світ «Нарис церковної історії Роїща», книга про козаків та селян цього краю, попереду у автора ще чимало задумів, адже  відомостей і фактів про це село достатньо, аби написати ще не одну книгу. А тому селяни вже чекають наступної презентації.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button