Суспільство (відео)

Успішний розвиток Парафіївської громади бентежить ічнянських можновладців (Відео)

В Парафіївській об’єднаній громаді повним ходом триває капітальний ремонт об’єктів соціальної інфраструктури.

Таких масштабів будівельних робіт тут не бачили з радянських часів.

Десятки років школи, садки, будинки культури й медзаклади занепадали. Діряві покрівлі поступово знищували будівлі. Після того, як 5 місцевих громад вирішили об’єднатися в одну, почалося їх відродження. Місцевий бюджет зріс у 5 разів. Держава дала чималу субвенцію.

— Якщо раніше бюджет був 5 мільйонів, то зараз 20. Власних надходжень — 10 мільйонів. На 3 мільйони вже перевиконали бюджет за ці місяці, — Валентина Карпенко, голова Парафіївської об’єднаної громади.

Соціальна сфера парафіївської об’єднаної громади нараховує 5 дитячих садочків, 3 школи, 7 амбулаторій та фапів. Є музична школа та відділення районної лікарні. На їх відновлення виділено мільйони гривень.

Всі парти новенькі. Мультимедійна дошка є.

У парафіївській школі встановили нові вікна, що дозволить економити взимку газ, а значить — і власні кошти. Та найголовнішою подією став капітальний ремонт покрівлі. За 40 років таке відбувається уперше. Умови навчання значно покращилися. Адже раніше освітянам доводилося підставляти у класах відра.

— Кращі умови дадуть кращі результати у навчанні й вихованні, — Галина Петруша, директор Парафіївської школи.

В Іваницькій школі теж відбулися глобальні зміни. Громада подбала про наймолодших — їм придбали сучасні парти та стільці. Вони регулюються, тому здоров’ю малечі нічого не загрожує. У закладі повністю замінили всі 154 вікна та вхідні двері.

Але на цьому зупинятися не збираються. Плани в освітян грандіозні, яким можуть по-доброму позаздрити колеги з інших районів.

— Зі створенням громади мали можливість ремонт зробити. Почали із заміни вікон. Далі поміняємо санвузли, зробимо харчоблок. Добре, що знайшли кошти. Великий обсяг робіт зроблено за місяць, — Оксана Шкіптан, директор іваницької школи.

У дитячому садку Парафіївки відкрили нову групу. Змінився не тільки зовнішній вигляд — оновили й меблі. Та головне, кажуть освітяни, зарплата завдяки об’єднаній громаді виплачується вчасно і в повному обсязі, адже громада має власний бюджет. У дитячих садочках із батьків не збирають гроші, як це роблять у Чернігові. Про дозвілля і харчування малюків теж подбали.

— Кожного місяця у нас не здавали і не здають — нема такої потреби. Батьки приносять овочі, щоб дешевше було харчування. А на решту виділяє гроші селищна рада. Вистачає на все, — Алла Андрійко, завідувачка дитячого садка.

У Парафіївській об’єднаній громаді люб’язно діляться досвідом з іншими. Бувають тут гості із закордону. У складі громади — 18 сіл та селищ. У Парафіївці готові прийняти нові населені пункти.

Однак районне керівництво ніяк не заспокоїться. Чиновників бентежить успішний розвиток громади. У підконтрольних газетах ічнянські можновладці відкрито говорять про один район і одну громаду. І обіцяють докласти зусиль, аби повернути старі часи.

Та у Парафіївці переконані, що звернути їх зі шляху децентралізації нікому вже не вдасться.

Ще статті по темі

Back to top button