206 округПолітика

Минулий рік не навчив чернігівських виборців «жити по-новому», — політолог Броницька

Проміжні вибори в округах, де братимуть участь кандидати від влади, можуть повторити долю чернігівських виборів, що відбулись минулого року.

Про це в ексклюзивному коментарі ЧEline сказала політолог Олена Броницька.

..508_pimgpsh_fullsize_distr_1262

За її словами, слід очікувати включення адмінресурсу та потужного фінансування.

– Що стосується поспішної агітації, то це, на превеликий жаль, «нормальна практика» за нинішніх умов і влади, яка звикла до таких систематичних порушень – проводити агітацію ще до початку реєстрації в ЦВК, – сказала політолог.

На її переконання, владі потрібні свої люди в парламенті, і задля реальної конституційної більшості в Раді (коаліції в повному конституційному складі) провладні сили намагатимуться зробити все можливе і неможливе задля досягнення власної мети.

Так колись з’явилась «чорна бухгалтерія» ПР, де начебто фігурують прізвища деяких членів ЦВК. І саме цю «бухгалтерію» можна буде використати для тиску на членів, для подальших фальсифікацій і для отримання 100% «фіктивної перемоги» кандидата від влади. Якщо згадати, то «чорна бухгалтерія» з’явилась в зручний момент – під час оголошення про довибори.

– Це на той випадок, якщо залишиться теперішній склад ЦВК, до обрання нового складу, – додає Олена Броницька.

Але і тут є свої складнощі: заявлено лише три представники від фракцій у Верховній Раді, а не як передбачає принцип формування виборчої комісії.

Вимога ст. 75 п. 75 кодексу належної практики з виборчих питань «Венеціанської комісії»

свідчить про те, що склад центрального виборчого органу повинен бути сформований із представників усіх парламентських сил. Тобто в складі ЦВК повинні бути представники всіх фракцій у Верховній Раді. Про це каже й заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Але на сьогодні це 6 фракцій. До нового складу не ввійшли «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка та «Опозиційний блок».

Тому Юрій Бойко, «Опоблок», заявив, що його соратники не голосуватимуть за призначення членів ЦВК. Юлія Тимошенко сказала, що вони наполягатимуть на повторному внесенні кандидатур, оскільки запропонований перелік кандидатів містить лише представників трьох фракцій, а не всіх.

Такий розклад свідчить про те, що ЦВК готується для подальших фальсифікацій виборів – парламентських, президентських, місцевих виборів.

Як запобігти такому розвитку подій? На думку політолога, механізми є, як для влади, так і для населення.

– Для влади – це насамперед політична воля, аби не йти на зловживання владою, не фальсифікувати вибори, працювати та виборювати перемогу чесно в законному порядку, не порушуючи законодавства. Для населення – не продавати свої голоси! На превеликий жаль, ці механізми поки що не працюють. Влада працює за старою системою, а виборці продають свої голоси, і це зрозуміло в складних теперішніх економічних умовах, – стверджує Олена Броницька.

– За даними ООН, 80 % українців живуть за межею бідності, оскільки в них немає 150 доларів на місяць на людину (3 750 гривень). Виборці змушені і користуються цієї можливістю підробити таким чином під час виборів, хоч як це не прикро звучить. Як політики, так і виборці, ще не здатні і не вміють «жити по-новому».

Ще статті по темі

Back to top button