Культура

У бібліотеці Коцюбинського відкрили ілюстровану виставку до Дня міста (Фото)

Читальний зал ЦБ ім. М. Коцюбинського з нагоди святкування Дня міста підготував розгорнуту ілюстровану виставку «Чернігівщина: від давнини до сучасності». Назва виставки змістовна.

Звичайно, розкрити таку багату  історію нашого краю, різноманітні події,  хоч і на двох стелажах, неможливо. Тому ми вибрали декілька основних напрямків. Отже, перший розділ

Від землі Сіверської до області Чернігівської

Книги з цього розділу надають нам уявлення про Чернігів, який є одним з найдавніших міст України та Східної Європи. Його писемна історія налічує понад 1100 років. За ці сторіччя місто було спочатку столицею великого князівства, потім – центром воєводства у складі Речі Посполитої, козацького полку Гетьманської держави, губернії у складі Російської імперії, області у радянські часи.

Існують різні версії походження назви міста. В книгах розділу Легендами овіяний ви зможете знайти оповідки про князя Чорного та його доньку-красуню, про «чорні» лісі, що оточували місто у давнину та інші.

Щоб узнати історію міста, треба пройти по його вулицях, уважно оглянути їх сьогодення та спробувати зазирнути у минуле. Бо вулиці перетинають не тільки простір, а й час. У одних він обчислюється роками та десятиліттями, у інших губиться у глибині століть. В цьому вам допоможуть книги з розділу Вулицями Чернігова та матеріали з папки б-ф

Туристичними стежками Чернігівщини

Відповідно до Закону України „Про охорону культурної спадщини” Чернігів як найдавніший історичний центр Лівобережної України з великим історико-культурним потенціалом віднесено до категорії історичних міст. Багатовікова історія Чернігова збереглась до нашіх днів в унікальних памятках архітектури і мистецтва, книгах і документах, речах і фотографіях.

Серед архітектурних пам’яток, що збереглись до наших днів, Спаський та Успенський собори, Троїцько-Іллінський монастир, П’ятницька церква(ХІст), Борисоглібський собор(ХІІст), будинок Лизогуба, будинок колегіуму, Катерининська і Воскресенська церкви, будинки архієпископа, губернатора та інші.

Болдині гори з численними храмами і підземними печерами– визитівка міста. Тут і досі зберігається один з самих великих давньоруських курганних могильників.

Звісно, можна було б іще довго мандрувати містом, демонструючі вам книги про його унікальні пам’ятки, храми, монастирі, надзвичайно цікаві музеї Чернігова. Але на все це просто забракне часу. Тож повернімося до його історії та сьогодення.

Пам’ятаємо про минуле і сьогодення заради майбутнього

Німецька окупація Чернігова тривала з 9 вересня 1941 по 21 вересня 1943 року. У місті було створено три концтабори, всього за роки війни нацисти знищили у місті більш як 52 тисячі місцевих жителів і військовополонених. Трагічна сторінка нашого краю – спалена Корюківка.

21 вересня 1943 року внаслідок Чернігівсько-Прип’ятської операції місто було звільнене. Але в результаті військових дій Чернігів було майже повністю зруйновано: у вересні 1943 року з його центральної площі було видно околиці міста та навколишні поля…

Впродовж чотирьох повоєнних  десятиріч Чернігів відбудовувався і зростав, ведучи трохи сонне життя типового радянського обласного міста. Аж поки не настало 26 квітня 1986 року. Страшна аварія сталася на Чорнобильській атомній електростанції, що розташована лише за 80 кілометрів від Чернігова. І тільки мужність і жертовність рятівників-пожежників, військових та цивільних  врятували світ від великої техногенної катастрофи.

Вони заслужили на пам’ять і шану

І знову Війна — це зараз не слово, а реальність. «Небесна Сотня», учасники АТО – справжні герої сучасності. Ми повинні зробити все, щоб про них не забули.

Час Події Люди

З іменем древнього міста над Десною тісно пов’язані життя та діяльність багатьох відомих діячів нашої країни і зарубіжжя, які своєю копіткою працею вписали в історію Сіверського краю багато пам’ятних дат і знаменних подій.

Літературний простір Чернігова

З Черніговом пов’язані життя і діяльність багатьох українських діячів культури. Тут бували Т.Г.Шевченко, О.С.Пушкін, М.В.Гоголь, М.І.Глінка, М.В.Лисенко. Жили і творили Марко Вовчок, Л.І.Глібов, Б.Д.Грінченко, Г.І.Успенський, М.М.Коцюбинський, В.І.Cамійленко, М.К.Вороний, Г.Г.Верьовка, С.В.Вільконський, Є.В.Богословський. Тут починали свій творчий шлях М.К.Заньковецька, П.Г.Тичина, В.М.Блакитний, І.А.Кочерга, Олекса Десняк та багато інших.

Із колекції автографів …..

Чернігів європейський До Народна творчість невмируща

…Видатний історик Михайло Грушевський після знайомства з пам’ятками міста захоплено назвав Чернігів “Українською Равенною”, порівнюючи його із знаменитим італійським містом-пам’ятником. А не менш видатний байкар Леонід Глібов, котрий вчителював у Чернігові в чоловічій гімназії, колись спересердя охрестив місто “губернським хутором”.

Здається, на той час мали рацію обидва – у Чернігові до сьогодні співіснує стародавня шляхетна краса й велич із набутим пізніше провінціалізмом.

Але нині Чернігів стрімко змінюється, і цього разу на краще. Нині це динамічне сучасне ділове місто, де суміщається відгомін сивих віків з ритмом життя двадцять першого сторіччя, відроджуються народні ремесла і традиції.

Народна творчість невмируща… 

 

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button