Чоловічий клуб

Британець в українській армії

Однією з найбільш незвичайних бронемашин на озброєнні української армії є британський бронетранспортер АТ 105 «Saхon».

Куплений у найтяжчий для України час, він і понині залишається однією з кращих спеціальних машин армійських підрозділів.

У грудні 2014 року державний концерн «Укроборонпром» закупив у компанії «Witham Specialist Vehicles Ltd» (Велика Британія) 75 таких бронетранспортерів за ціною 38 тис. доларів за одиницю (з урахуванням вартості доставки, комісійної винагороди та інших витрат вартість для Міністерства оборони України становила близько 51 тис. дол.).

11 лютого 2015 року перші 20 бронетранспортерів «Saxon» прибули до одеського порту. Вже на початку березня машини були розподілені по військових частинах – насамперед це були частини Високомобільних десантних військ.

20 червня 2015 року до України морським шляхом прибула друга партія бронетранспортерів у кількості 55 одиниць.

На сьогодні АТ 105 знаходиться на озброєнні таких підрозділів (фактично поштучно):

— 25 окрема повітряно-десантна бригада (з першої партії);

— 79 окрема аеромобільна бригада (три одиниці, з першої партії);

— 81 окрема аеромобільна бригада;

— 93 окрема механізована бригада;

— 54 окрема мотопіхотна бригада;

— 95 окрема аеромобільна бригада (з першої партії);

— 46 окремий батальйон спеціального призначення «Донбас – Україна»;

— 36 окрема бригада морської піхоти;

— Військова служба правопорядку (щонайменше одна одиниця у складі Харківського зонального відділу ВСП).

Практично одразу стало зрозуміло, що використовувати машину безпосередньо на фронті не має особливого сенсу, насамперед через її габарити. Тому почалося масове переобладнання в спеціальні машини. Ймовірно, першими модернізувалися машини, які потрапили в 79-ту бригаду – одна стала пересувним спостережним пунктом, друга – пунктом управління БПЛА.

Однак більша частина бронетранспортерів була модернізована до рівня медичного автомобіля, і в такій якості перебуває в прифронтовій зоні.

Озброєний варіант (з 12,7-мм кулеметом ДШКМ і двома 7,62-мм кулеметами КТ-7,62) засвітився тільки один раз – 4 квітня 2015 року під час презентації військової техніки керівництву країни та представникам силових відомств на базі військової частини Національної гвардії в смт Нові Петрівці. Далі його сліди губляться.

Про втрати машин відомо мало що. У березні 2015 року дві машини на трасі Київ-Харків потрапили в аварію – одна, злетівши з дороги, перекинулася, інша «зустріла» відбійник. І ще в інтернеті була фотографія машини, що підірвалася на міні (судячи з усього, підлягає відновленню, за іншими даними – після косметичного ремонту віддана до Музею автомобільної старовини «Фаетон» у Запоріжжі).

Купівля бронетранспортерів АТ 105 «Saхon» була радше вимушеним рішенням, продиктованим подіями на фронті. Україні, як і раніше, бракує вистачає легких броньованих машин для перевезення особового складу, тоді як британський бронетранспортер здатний частково заповнити цю нішу, хоч би у прифронтовій полосі.

Довідка

Бронетранспортер «Saхon» має екіпаж 2 людини і може перевозити 8 осіб. Колісна формула «4 × 4». Його довжина становить 5,169 метра, ширина – 2,489, а по висоті – 2,628 метрів. Бойова вага – 11,6 тонн. Максимальна швидкість по шосе 96 км / год. Запас ходу – 480 км.

Ще статті по темі

Back to top button