Політика

«Наш край» та «Батьківщина» спільно виступили проти підкупу виборців

Після тривалої перерви дві фракції «Наш край» та «Батьківщина» узгодили спільний проект рішення звернення до Генпрокурора,  Міністра внутрішніх справ та директора Національного антикорупційного бюро України.

За основу було взято проект «Нашого краю».

Депутати підтримали проект звернень.

П Р О Е К Т

 

УКРАЇНА

 

ЧЕРНІГІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Р І Ш Е Н Н Я

м. Чернігів

«____» _____________ 2016 р.                                                                        №___________

 

 

Про звернення до міністра внутрішніх справ

України Авакова А. Б., до генерального

прокурора України Луценка Ю. В. та до директора

Національного антикорупційного бюро України

Ситника А.С. щодо вжиття заходів до виявлених

 в ході виборчого процесу фактів підкупу виборців

на проміжних виборах народних депутатів України

17 липня 2016 року в одномандатному окрузі № 206

 

З метою забезпечення дотримання вимог виборчого законодавства, притягнення винних осіб у вчиненні протиправних дій до відповідальності та керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила:

  1. Підтримати звернення до міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б., до генерального прокурора України Луценка Ю.В. та до директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. щодо вжиття заходів до виявлених в ході виборчого процесу фактів підкупу виборців на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року у одномандатному окрузі № 206.

 

  1. Направити це рішення міністру внутрішніх справ України Авакову А.Б., генеральному прокурору України Луценку Ю.В. та директору Національного антикорупційного бюро України Ситнику А.С.

 

  1. Прес-службі міської ради (Чусь Н.М.) оприлюднити це рішення в засобах масової інформації.

 

 

Міський голова                                                           В. А. Атрошенко

 

 

Додаток

 

До рішення Чернігівської міської ради «Про звернення до міністра внутрішніх справ України Авакова А. Б., до генерального прокурора України Луценка Ю. В. та до директора Національного антикорупційного бюро України

Ситника А.С. щодо вжиття заходів до виявлених

в ході виборчого процесу фактів підкупу виборців на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року в одномандатному окрузі № 206»

від «___»___________2016р. №_____________

 

Генеральному прокурору України

Ю.В.Луценку

Міністру внутрішніх справ України

А.Б.Авакову

Голові Національного антикорупційного

бюро України А.С.Ситнику

 

                                          Звернення

 

Аналіз політичної ситуації в окрузі №206 свідчить, що виборча кампанія у Чернігові на виборах до Верховної Ради України відбувається із численними порушеннями закону. Порушуються конституційні права і свободи громадян на вільне волевиявлення, а також – базовий конституційний принцип народовладдя в Україні.

За інформацією ЗМІ та численними повідомленнями громадян, окремими кандидатами у народні депутати створюється мережа для масового підкупу виборців.

За повідомленою інформацією в селах Чернігівського та Ріпкинського районів та м. Чернігів проводяться зустрічі з громадянами під час якої представники кандидатів у народні депутати надавали присутнім на зустрічі виборцям грошові кошти у сумі – від 150 до 500 гривень, записували у список осіб які отримали кошти, роздавали енергозберігаючі лампочки, що є безпосереднім порушенням чинного законодавства.

 

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 року № 4061-VI (надалі — Закон) застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.

Згідно ч. 14 ст. 74 Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Проте заборони, чітко прописані у Законі легко та без перешкод ігноруються кандидатами, які таким способом намагаються перемогти у виборчій гонці.

Також кримінальні схеми масово застосовують провладні кандидати, що мають можливість користуватися адмінресурсом міської влади та прикриття керівного складу правоохоронних органів.

У Чернігові відбувається спроба вплинути на результат виборів за рахунок підкупу і маніпуляцій. Фактично ідеться про створення у Чернігові організованого злочинного угруповання, що прагне у незаконний спосіб ОТРИМАТИ ПОВНОВАЖЕННЯ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА України. Маємо підстави вважати, що владні органи, покликані забезпечувати законність на території Чернігівщини, відсторонилися від конституційних обов’язків щодо захисту прав і свобод громадян. Участь посадових осіб у явно незаконних схемах свідчить засвідчує можливість їх підкупу зацікавленими особами з метою використання на свою користь адмінресурсу.

Вказані дії містять ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця, учасника референдуму).

На підставі вищевикладеного вимагаємо від Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, директора НАБ України НЕГАЙНО ЗРЕАГУВАТИ НА ФАКТИ ПІДКУПУ у 206-му виборчому окрузі. Звертаємося до керівництва цих правоохоронних органів з вимогою відкрити кримінальні провадження, створивши слідчо-оперативні групи з розслідування незаконних дій.

Переконані, спроби зазіхання на конституційні права і свободи громадян мають отримати жорстку відсіч з боку правоохоронних структур.

 

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Нужно выступать , а то непонятно как бороться с этой схемой микитася который в свою очередь взял ее у Атршки
    а то если ее не сломать будет у нас в городе еще один бизнесмен который за пару лет ограбит чернигов как только сможет

  2. Если Атрошенко подпишет, я в обморок упаду прямо на этом стуле! Микитась — его давний бизнес-партнер, с которым они незаконно застраивали Киев, а сейчас решили коллективно взяться за наш любимый Че((( Не думаю, что Атрошенко допустит подобное(((

Back to top button