Суспільство

Педагогічна «люстрація»: на Чернігівщині звільнятимуть учителів

Малокомплектні школи хочуть повісити на територіальні громади? Міністр освіти Лілія Гриневич налаштована рішуче: скоротити майже 4 тисячі вчителів по всій Україні.

Таке скорочення пояснюють необхідністю оптимізації шкільної мережі та реформами освітньої галузі.

Поки в міністерстві гадають, як це зробити, і вже навіть поступово обмежують фінансування, місцеве керівництво розводить руками: грошей немає. І радить місцевим громадам: хочете врятувати школу – платіть за неї з власного бюджету.

— За інформацією органів місцевого самоврядування від 1 липня, близько 3,8 тис. вчителів буде звільнено або їм зменшать навчальні навантаження за місцем роботи. З них понад 2400 ставок перерозподілять в інші установи або збережуть з меншим навантаженням, 700 – ставки, на яких працюють пенсіонери, – пояснює Лілія Гриневич.

700 звільнених співробітників направлять до центрів зайнятості для перекваліфікації, соцвиплат і пошуку роботи. Як це позначиться на Чернігівщині? Ми вирішили поцікавитися в управлінні освіти Чернігівської облдержадміністрації – чи варто очікувати якихось масштабних скорочень? За словами заступниці начальника відомства Олени Соронович, нині в системі освіти на Чернігівщині працюють близько 12 тисяч педагогів.

– З міністерства цієї інформації до нас не доводили. Так, звісно, оптимізація відбувається і в нас. Там, де закриваються школи, організовується підвіз учнів до іншої, а вчителів ми перерозподіляємо по інших школах. Якщо й відбуваються скорочення, то лише тоді, коли скорочуються ставки. Але в обсягах області це зовсім невеликі показники.

Щодо скорочень шкіл, то ще на початку цього року начальник управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький анонсував, що незабаром в області перестануть функціонувати 50 шкіл, а 8 будуть реорганізувати.

У скороченні є й суто економічний чинник, адже з 1.09.16 держава припиняє фінансувати ті заклади (окрім початкової ланки), де кількість учнів становитиме менше 25. Таких шкіл у нашій області понад шість десятків.

Варто додати, що кількість малокомплектних шкіл на Чернігівщині – одна з найбільших по країні. У нас їх – 55% від загальної кількості закладів. Відтак, скорочення неминучі. Та точної цифри скорочень жоден чиновник управління освіти назвати не може. Тоді ми спробувати прикинути самі. Якщо порахувати, що в кожній школі щонайменше, окрім директора та завуча, є ще один викладач, то йдеться про сто педагогів. Саме вони можуть залишитися без роботи. Якщо їм не знайдуть роботи деінде.

Однак, як зауважив під час роботи виїзної приймальні в Ніжині голова ОДА Валерій Куліч, школи в селах можна врятувати, якщо сільрада прийме «вольове рішення взяти заклад на власне фінансування».

Ще статті по темі

Back to top button