Суспільство

Уродженець Чернігівщини зупинив чуму

Мало хто знає про те, що основоположником вітчизняної епідеміології є Данило Самійлович Самойлович (справжнє прізвище Сушковський), уродженець села Іванівка Чернігівського району.

Людина – легенда, новатор, революціонер та піонер в епідеміологічній науці. Деякі колеги його часу називали Самойловича Гіппократом епідеміології.

unnamed-fit-329x351

Навчався у Чернігівському колегіумі, в Київській академії, Петербурзькій медичній школі, Страсбурзькому університеті. Захистив дисертацію в Лейденському університеті.

За своє життя Данило Самойлович брав участь у ліквідації дев’яти найбільших епідемій чуми у Києві, Молдові, Москві, Кременчуці, Єлизаветграді, Херсоні, Одесі, в Криму та ін. Ще не досягши 30 років, був професійним та ефективним організатором ліквідації чи не найтяжчої в історії Росії епідемії чуми. Тричі сам хворів на чуму, причому одного разу прищепив собі заражений матеріал, взятий від людини, яка одужувала після захворювання чумою, аби довести, що чума – інфекційна хвороба і що щеплення, практично, єдиний, ефективний спосіб її побороти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярку з Чернігівщини нагороджено грамотою за успіхи в садівництві (Фото)

Боротьбі з чумою він присвятив багато наукових праць. В них він спростував старі уявлення про шляхи поширення чуми та обґрунтував ефективні протичумні заходи. Першим у світі встановив, як передається чума, неодноразово доводив ефективність щеплення ослабленою вакциною, заклав основи власної системи протичумних заходів й успішно їх застосовував. У Херсоні та Кременчуці Данило Самійлович з успіхом використав свою систему протиепідемічних заходів, внаслідок чого кількість тих, хто одужав, досягла небувалого для тих часів рівня, що викликало широкий інтерес і захоплені відгуки у світовій медицині.

Д. С. Самойлович — єдиний український вчений, який був членом 12 іноземних академій наук.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button