Суспільство

На Бахмаччині занепадає старовинна святиня: чи можливо врятувати церкву Олександра Невського (Фото)

У селі Біловежі Перші, що на Бахмаччині, руйнується старовинна дерев’яна церква Олександра Невського, яку звели ще у 1856 році.

Її засновником став Олександр Кочубей, який був нащадком відомого діяча часів Козаччини, генерального судді Василя Кочубея.

Як розповіли в Бахмацькій райдержадміністрації, церква перестала діяти рівно через сто років після побудови, тобто в 1956-му. За радянських часів її використовували як склад для зерна. А кошти на її ремонт не виділялися.

«Храм зруйнувався ще за радянських часів і тоді йому не приділяли особливої уваги. Тому церква ніде не зареєстрована. Споруда не має статусу пам’ятки культури чи архітектури. Так вона і залишилась у напівзруйнованому стані», – розповіла начальник відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Бахмацької РДА Олена Литвиненко.

Зараз від релігійної споруди залишилися лише стіни, куполу вже нема, а територія навколо церкви – в занедбаному стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загублений і майже втрачений скарб: на Чернігівщині занепадає унікальний архітектурний комплекс (Відео)

«У церкві збереглися розписи та ажурні вирізи між зрубами. В куточку біля стріхи дикі голуби звели гніздечко. Час свою справу зробив – майже знищив споруду. Підлога вже згнила, залишилися тільки дубові перекриття, які теж трухлявіють», – так описує нинішній стан храму київський дослідник Максим Назаренко, який нещодавно відвідав святиню.

За словами Олени Литвиненко, церква має особливу архітектурну будову, саме в цьому й полягає цінність споруди. На стінах храму до наших часів збереглися полотна із зображеннями святих.

«Ці полотна зняли та передали до церкви Фастівців, тому що село Біловежі Перші, де розташований храм, належить до Фастівецької парафії. Зараз витвори церковного мистецтва зберігаються там», – зазначила начальник відділу культури.

Також тут колись були й старовинні ікони, але їх було втрачено під час Другої світової війни. Але, як повідомили в райдержадміністрації, достовірної інформації щодо того, куди поділося церковне начиння, немає.

Були спроби зберегти дерев’яну споруду. У 2006 році знаходили навіть мецената з Німеччини, який був готовий надати фінанси для відновлення церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пам’ятці архітектури «прописалися» безхатченки

«На території села колись були німецькі поселення, а він – виходець із цих країв, тому виявив бажання допомогти. Але все так і залишилося на рівні розмов. Єдине, що зробили, – обстежили та виміряли все. Але далі справа не пішла», – пояснює Олена Литвиненко.

Зараз з’явився новий меценат, який родом із Біловеж Нових. Він уже надав перший транш коштів для відновлення храму. На першому етапі планують розчистити територію. Далі розпочинатимуть безпосередньо саму реконструкцію. До цього планують залучити понад 50 будівельників і робітників.

Вона також зазначила, що зараз відновлення церкви вивчають архітектори. За їхніми висновками, церква підлягає відновленню. Її навіть можна повернути до первісного стану. Але на це потрібно забагато коштів. Точної суми в райдержадміністрації не називають, але кажуть, що легше було б збудувати нову.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото Максима Назаренка

Ще статті по темі

Back to top button