Суспільство

Як повернути додому трудових мігрантів?

*Актуально

Із початком весни розпочався черговий міграційний сезон – українці їдуть на чужину на сезонні сільгоспроботи. Експерти вказують, що у середньому за рік майже 4 млн українців працюють за кордоном, із них 2,5 млн працюють там постійно.

За словами депутата Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Ірини Грозенко, трудова міграція зростає з кожним роком. Головні причини: низький рівень безпеки в Україні, неконкурентна заробітна плата, податковий та адміністративний тиск на малий і середній бізнес.

«Із України їдуть уже не лише збіднілі українці – країну полишають науковці, бізнесмени (часто разом із працівниками своїх підприємств), лікарі. Країна втрачає кваліфікованих працівників та трудові кадри», – зазначила Ірина Грозенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірина Грозенко: ОТГ мають створюватися за принципом добровільності

«Наш край» нагадує уряду, що для зменшення ризиків від трудової міграції треба впритул зайнятись вітчизняною економікою – не для звітів МВФ, а для вирішення нагальних проблем розвитку країни. Тільки суттєве зростання економіки може підвищити заробітну плату та купівельну спроможність громадян.

«Усе, що сьогодні робить уряд, – це підготовка кадрів для економік країн ЄС. Кабміну необхідно негайно розробити заходи, які спонукають підприємства підвищувати заробітну плату, уповільнити інфляцію та збільшити купівельну спроможність громадян», – вважає депутат Чернігівської обласної ради.

Партія «Наш край» закликає уряд негайно створити довгостроковий план щодо виходу з трудової міграційної кризи і реформування вітчизняного ринку праці. Щоб не готувати українців для роботи за кордоном, «Наш край» пропонує створити умови для зростання економіки та попиту на робочу силу в Україні.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button