Суспільство (відео)

Скарги чернігівців на іржаву воду міськрада розцінила як політичний закид (Відео)

Цілий рік він чекав чистої води в квартирі, наче манни небесної.

«Оце в мене з крана текло рік. У мене здали нерви і я почав боротися з «Водоканалом» із цього приводу», — чернігівець Вадим Антошин.

Як з’ясував пізніше, така біда була в багатьох чернігівських квартирах.

«Коли я створив сторінку «Хочемо чисту воду» у соцмережі, то мені почали писати з усього міста, викладати фотографії і відео того, що в них відбувається. Практично все місто, за винятком, мабуть, Рокоссовського, тієї частини, а так практично усюди», — чернігівець Вадим Антошин.

Вадим Антошин оголосив війну комунальному відомству, яке відповідає за якість питної води. Він зібрав зразки води і навіть відео, на яких чернігівці демонстрували брудну воду, що текла з їхніх кранів. Просто на сесії міської ради Вадим Антошин залишив листа міському голові з проханням відреагувати.

«Я приніс вам другого листа, прошу, приділіть цьому час, адже люди платять за чисту воду, а не за оце», — чернігівець Вадим Антошин.

Поки Вадим Антошин чекав відповіді від мера, наша знімальна група відвідала КП «Чернігівводоканал». Про ситуацію з житловим будинком по вулиці Льотній, де живе Вадим Антошин, тут знають. Але дивуються, чому він так довго терпів. Кажуть, усе вирішив би один телефонний дзвінок диспетчеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитсадок у Чернігові без води

«Ми приймаємо, передаємо в лабораторію, потім передзвонюємо абоненту – чи є перевищення, чи нема, за 2018 рік надійшла 91 скарга на іржаву воду, виїздів було 55», — старший диспетчер КП «Чернігівводоканал» Оксана Костильова.

Щомісяця «Чернігівводоканал» отримує приблизно 10 скарг від чернігівців, з чиїх кранів зненацька потекла іржава вода. Відібрані зразки обов’язково вивчає лабораторія «Чернігівводоканалу», аби встановити причину забруднення. Виїзд лаборантів безкоштовний, запевняють на підприємстві.

«Чимало випадків. Буває, причина брудної води є безпосередньо в квартирі абонента, якісь там переробки, ремонти, абоненти роблять не те, що треба. Буває й таке, що з бачка унітаза вода потрапляє в мережу», — фахівець з інформаційної діяльності КП «Чернігівводоканал» Ігор Грищенко.

Відібрані аналізи питної води перевіряють на цьому апараті. Процедура займає всього кілька хвилин. Для нас перевірили воду з пляжної колонки, аби показати, як система працює на практиці.

«Кольоровість нормується до 20-ти, ось прилад показав 1,53. Це дуже хороший результат. До 20-ти дуже далеко. Якщо кольоровість не перевищує 10, наступною ми вимірюємо каламутність, 0,11, це каламутність. Норма каламутності – до 1,5», — начальник лабораторії питної води КП «Чернігівводоканал» Тетяна Семенова.

Коли лабораторія визначає відхилення від норми, «Чернігівводоканал» промиває мережу до вводу в будинок. До речі, двічі на рік підприємство здійснює планові аналізи на свердловинах і щодня на всіх насосних станціях, аби впевнитися, що вода чиста. І поки тривали наші зйомки, відповідь із міськради отримав Вадим Антошин. Міськрада відповіла, що його скарги мають політичний характер, а порушень з боку КП «Чернігівводоканал» не виявлено. Хоча труби біля його будинку таки промили.

Ще статті по темі

Back to top button