Суспільство (відео)

Чернігівський «Голлівуд» минулих років: фільми, зняті в сіверських селах (Відео)

Краєзнавець Андрій Курданов на своїй сторінці у Facebook опублікував відеодобірку про фільми, які в різні часи знімали в селах Чернігівського району. Зокрема, йдеться про кінострічки «Вій», «Дикий мед», «Григорій Сковорода», «В бой идут одни «старики», «Подрольный обком действует», «Щорс» та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виготовляли папір для Києво-Печерської лаври

«Щодо скептиків зйомок «Вія» в Седневі: кінокамеру в Седневі бачили вже в 1939 році – зйомки фільму про Батурин і Седнів, 1959 рік – зйомки фільму «Григорій Сковорода», 1964 рік – зйомки фільму «Сколько лет, сколько зим», 1966 рік – зйомки фільму про Седнів. Отже перекази седнівців про зйомки «Вія» – це реальний факт.

До цього слід додати те, що коли я очолював заповідник «Чернігів стародавній», то організував поїздку до Москви двох працівників, які працювали в архіві «Мосфільму», де вони переглянули щоденники зйомок фільму та зробили відповідні копії його сторінок. У щоденнику є запис, що для зйомки сцени базару група виїздила до села Брусилів (у фільмі видно, що ця сцена знята в павільйоні), сцена біля вітряка знімалася в селі Киїнка.

Документальний фільм про Седнів показує стан Георгіївської церкви в 1966 році – центральна баня церкви відсутня. Але згадаймо, що автором сценарію цього фільму також був Олександр Птушко – який у своїх фільмах вдало експериментує (згадайте фільм-казку «Садко» – Садко розмовляє з 33 богатирями). Отже, Птушко міг зняти деякі частини інтер’єру Георгіївської церкви та використати їх у монтажі фільму. Але факт є фактом – окремі епізоди фільму знімали в Седневі (вони показані тут)», зазначає Андрій Курданов.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. =про кінострічки «Вій», «Дикий мед»…=
    1.В «Вие» снимался дед моего одноклассника.
    2. «Дикий мёд» (60-е) тоже помню: на черниговском стадионе стояли реквизиты: настоящая немецкая легковая, времен войны, машина Опель (-капитан, -кадет или -адмирал не помню) и фанерный немецкий танк «Тигр». Не 3Д, а 2Д, — т.е. танк был нарисован в натуральную величину на листе фанеры и вырезан по контуру. Потом я фильм смотрел — танк, как настоящий. Бронебойщик засцал «Тигра» и сбежал с поля боя. Его в трибунал отдали. А теперь говорят, что в СССР правды боялись. Нихрена не боялись. Среди реквизитов были и пушки. Настоящие, не нарисованные на фанере.
    3. Помнится, в 70-х, вроде, ехал раз в поезде из Чернигова в Россию-матушку с артистами, что снимались в Чернигове в фильме «Дождь в чужом городе». Помню Зайцеву — курила в тамбуре.
    Что-то смутное ещё вспоминается буд-то видел в Чернигове на съёмках Караченцева или Збруева.
    Можно «Дождь…» посмотреть на ютубе: https://www.youtube.com/watch?v=W4m02Qh1bH4
    Там есть виды природы (Десны) и наши церкви. Кажется и всё. Сейчас буду пересматривать. Нудный фильм.

Back to top button