Суспільство (відео)

Порятунок зливової каналізації: чернігівці викопали «скарби», які у зливу не пропустили воду (Відео)

Великий шар пляшок, листя, спалених відходів, а під ним – не менший шар утрамбованої землі. Зливова каналізація біля насосної станції «Водоканалу» на Ялівщині, що виходить на річку Стрижень, повністю засипана сміттям. У зливу, що накрила Чернігів 30 червня, каналізація спрацювала лише на 20%. Сюди стікає поверхнева вода з верхньої частини вулиці Рокоссовського, Доценка, Пухова, частково Бєлова, 1-го Травня.

«Пропускна спроможність труби дуже велика, вона не менше метра, тобто вона могла б прийняти дуже велику кількість води», — екс-начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Вадим Антошин.

Минув тиждень від зливи, а тут і досі не ступала нога комунальників. Тож каналізацію прийшли визволити від сміття небайдужі чернігівці – з лопатами, сокирами і навіть перфоратором. Активісти кажуть, хтозна-скільки оце кільце було завалене відходами.

«Тут, певно, століттями не чистили колектори, якщо ви бачили, засипані сміттям, це сміття будемо вичищати, одразу завантажуватимемо і вивозитимемо на смітник», — житель Чернігова Едуард Донець.

«Нема господарів, які уболівали б за місто, які переживають за місто, за людей. За кожну із вас і нас», — активіст Ігор Корнієнко.

З іншого боку зливової труби – ситуація не краща: на ній утворився чималий шар землі, що заріс травою. Хлопці теж її відкопали.

«От дивіться, тут на лопату десь, що менше тут бруду та ґрунту, то вища його пропускна здатність, то швидше зійде вода», — екс-начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Вадим Антошин.

До речі, біля насосної станції «Водоканалу» на Ялівщині ми знайшли ще кілька шахт. Вони теж завалені сміттям.

«Тут же зливнівки – ось один випуск, а ось другий. Не дай Бог станеться надзвичайна ситуація, що затопить обладнання, просто нікуди скидати воду», — екс-начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Вадим Антошин.

Днями начальник Чернігівського міського управління житлово-комунального господарства Ярослав Куц запевняв нашу знімальну групу, що зливові каналізації в Чернігові в задовільному стані. А причина потопу – аномальний дощ.

«У якому стані зливнівки в місті Чернігові? – У задовільному, чистяться», — начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потоп у Чернігові: стали відомі факти, які вказують на вину влади

Тендер на роботи з обслуговування й утримання зливових каналізацій у Чернігові виграло підприємство АТП-2828. Цьогоріч із бюджету міста на це виділили більше трьох мільйонів гривень. За півроку підприємство освоїло вже понад 700 тисяч.

«Структурний підрозділ АТП, вони їх постійно обслуговують, тобто після кожної зливи чи просто дощу відбувається очищення колодязів, а також утримання очисної споруди. На сьогодні виконано робіт на 750 тисяч», — начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

«Є от випуск, на який ми прийшли, можу сказати, що тут ні рука, ні нога Куца не працювала. – Скільки часу? – Достатньо, щоб це забити», — екс-начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Вадим Антошин.

За словами Вадима Антошина, якби ця зливова каналізація була чиста, таких наслідків, які отримав Чернігів після зливи, не мали б. Він знає, як уберегти це стратегічно важливе місце.

«Потрібно елементарно закрити кришку з люка, по-перше. По-друге, повинна система працювати, повинна служба працювати, повинна обходи робити, треба контролювати. А, з іншого боку, управління ЖКГ підписує документи, акти виконаних робіт, воно виступає замовником. І замовник повинен вказувати підряднику, де працювати, де слабкі місця», — екс-начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Вадим Антошин.

До речі, звільняючи з неволі зливову каналізацію, хлопці викопали аж 20 мішків сміття та землі. І це ще не все. «Скарб» відвезли на смітник.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button