Суспільство (відео)

Чернігівський орел: чи завжди цей символ був на прапорі міста і яким був перший стяг (Відео)

Прямокутне біле полотнище співвідношенням 2 до 3, у центрі якого розміщений чорний одноголовий коронований орел, що лівою лапою тримає золотий хрест. Такий вигляд має сучасний прапор Чернігова, з яким знайомий, певне, кожен містянин. Та кому з нас відомо, що таким він, символ міста, став, за історичними мірками, не так давно? Та про все по-порядку.

Спершу варто зрозуміти, коли ж з’явились перші прапори у світі та, звісно, на території сучасної України. Про це нам розповів старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Ігор Ситий.

«Прапор як такий виникає в давні часи. Наприклад, якщо ми глянемо на текст Біблії – можна скористатися нашим першим українським виданням «Острозька Біблія» 1581 року, – то там прочитаємо, що племена історичних іудеїв билися з ворогами під прапорами. Як ми знаємо, текст Біблії виник у перших століттях нашої ери, тому ми розуміємо, наскільки це велика давнина. Перші прапори на теренах України – звісно, це західна Європа, – фіксуються в XVI столітті у Львові», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Історик Ігор Ситий припускає, що свій перший прапор Чернігів отримав за привілеєм короля Речі Посполитої Сигізмунда III. Тобто з наданням нашому місту Магдебурзького права.

«У самому Чернігові відомий привілей польського короля з’являється 1623 року, там ми читаємо про герб міста, він вміщувався на печатці, про прапор нічого не пишуть. Хоча на цьому гербі ми бачимо Святого Владислава, який тримає в руці трикутний червоний прапор. Можна припустити, що, можливо, це і був перший прапор Чернігова, хоча архівних даних про це не маємо», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Уперше розлогий опис першого прапора Чернігова ІІ половини XVIII сторіччя з’являється у відомій праці Опанаса Шафонського, що датується XVIII сторіччям. Саме ці відомості допомогли сучасним історикам виконати реконструкцію тодішнього символу міста, завдяки чому наразі ми наочно можемо бачити, який вигляд він мав.

«На ньому два зображення: герб міста, власне, цей Владислав, бо він так і пише: «стародавній герб міста». З іншого боку – Преображення Господнє. Цікаві кольори цього прапора XVIII століття. Зрозуміло, що зображення і Владислава, і Преображення різнокольорові, а полотнище взяли для цього прапора блакитного кольору, це дорога тканина», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Наприкінці XVIII сторіччя відбулася знакова історична подія – скасування Гетьманського устрою, як наслідок – перший прапор Чернігова втратив свій сенс і канув у забуття.

«Що було після цього історичного прапору, ми достеменно не знаємо. Є коротенькі повідомлення, що був міський прапор. Можна припустити, що Чернігівський прапор ХІХ – початку ХХ століття, власне до подій 1917-1918 років, там можемо, мабуть, побачити зображення Чернігівського одноголового орла, який тримає у лапі хрест, бо він був затверджений ще Катериною ІІ наприкінці XVIII століття як герб не тільки Чернігівщини, а взагалі всієї Чернігово-Сіверщини, всієї Чернігівської губернії. Потім приходить радянська влада, ясна річ, жодного міського прапора не було. А потім ми вже доходимо до часів відновлення Українського суверенітету. Тоді постало питання – спочатку про герб, засідала Міська рада, були суперечки. Потім через ці суперечки затвердили герб, другий історичний, Чернігівського одноголового орла з хрестом у лапі, його затвердили 1991 року. А потім, трошки пізніше, затвердили розвиток цієї теми – прапор», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Тож, як бачимо, Чернігів подолав чималий історичний шлях, аби сьогодні мати відомий багатьом прапор, що з початком повномасштабного вторгнення для всієї країни став символом Міста-Героя та Міста Героїв. Разом із тим, історик Ігор Ситий зазначає, що наразі надважливо зберегти пам’ять про перший прапор нашого міста, адже саме він є ознакою нашої багатовікової історії, яку намагається знищити ворог.

«Ми живемо в прикордонній смузі. Тут відбувається контакт сходу і заходу, півночі і півдня. Якщо ми це усвідомимо, то й наша Держава вибудовуватиметься на власних міцних коріннях, а якщо ми братимемо спадщину одних чи інших – такого не буде», — Ігор Ситий – старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button