Суспільство (відео)

Потоп у Чернігові: стали відомі факти, які вказують на вину влади (Відео)

У її будинку по самі вікна стояла вода. Валентина Єдомаха – одна з найбільше постраждалих під час сильної зливи в Чернігові.

«От нічого нема, розумієте, починаючи від елементарного холодильника, фена, праски. От нічого. Ми стоїмо в чужому одязі», — розповідає постраждала Валентина Єдомаха.

Жодної вцілілої побутової техніки і меблів. Усе плавало у воді, а нині не працює.

«Він просто перевернувся, є фотографії, де воно все плавало, шафа… отут було видно, де був бруд, дивіться», — продовжує розповідати постраждала Валентина Єдомаха.

У Валентининих сусідів ситуація ще гірша. Окрім нажитого майна, родина втрачає будинок – його підмило водою. Чи вдасться врятувати житло – не відомо. Будівля вся промокла від зливи. У хаті поздувалася підлога та відпадають шпалери.

«Я чула, як із-під підлоги вибивається вода. Я молилася до Бога, щоб не склався дім і я там не потонула, а решта вже не мала значення, я молилася до Бога, щоб мені залишитися живою», — згадує постраждала Валентина Кужельна. 

«У всіх кімнатах отакий був рівень води: стінка, крісла плавали, холодильник змило, впав», — говорить постраждалий Володимир Ульянов.

Наслідки ранкової зливи, що сталася в Чернігові 30 червня, ще довго «зневоднюватимуть» кишені чернігівців. Найбільше під час негоди постраждав приватний сектор – 110 підтоплених домогосподарств і закладів на 40 вулицях обласного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПідземку біля готелю “Україна” затопило

«Підрозділи ДСНС України в області працювали в посиленому режимі несення служби. Всього для проведення аварійно-рятувальних робіт із відкачування води залучалися 22 одиниці пожежно-рятувальної техніки, 13 мотопомп, а також 85 чоловік особового складу», — розповідає співробітник прес-служби управління ДСНС України в області Роман Хропатий.

Цю природну катастрофу вже визнали надзвичайною. Офіційна версія причин потопу, яку називає міська влада, – аномальний дощ.

«Випало 72 см на 1 м2, такого ще жодного разу не було в Чернігові, будь-яка зливнева каналізація не зможе впоратися», — запевняє начальник відділу Чернігівської міської ради Григорій Годун.

«Є пропускна спроможність кожної труби. Якщо за годину вона може пропустити 5 кубів води, то 10 вона не може», — відзначає начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

Це вулиці Декабристів і Селюка. Тут постраждало понад 60 домогосподарств. Люди в розпачі. Цілу годину їхні будинки стояли у воді – більше метра – і знадвору, і всередині. Вони пам’ятають багато дощів, але жодного підтоплення.

«Це такий випадок уперше. Бувало, що була вода у дворі, але до будинку не заходила», — зазначає постраждала Тетяна Грищенко.

Версія постраждалих одностайна – занедбані зливові каналізації.

«Каналізація у нас під дорогою, ідуть круги, іде бетонка, висота цих кругів 2 метри. На метр ми з чоловіком туди ходили, коли не було дощу, вони вже забиті і як їх почистити під дорогою – я не знаю», — говорить мешканка зруйнованого будинку Галина Ульянова.

«Що в нас ці труби не функціонують, вони заплили всі повністю піском», — стверджує мешканка зруйнованого будинку Валентина Кужельна.

«У якому стані зливнівки в місті Чернігові? – У задовільному, чистяться», — запевняє начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Ярослав Куц. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові затопило багатоповерхівку

Ми приїхали на один із випусків зливової каналізації, щоб поглянути, в якому стані вона перебуває після зливи. Сюди, до речі, стікає вода з проспекту Миру, Любецької і аж до ЗАЗу. Сюди стікала й вода, яка підтопила вулиці Декабристів і Селюка. Те, що ми побачили в цьому місці, шокувало нас.

«Третина, щонайменше третина випуску тут захаращена сміттям. Але головне – не побутове сміття. Справа в тому, що тут найбільше захаращено піском. У зимовий період у нас здійснюється посипання, воно потрапляє в зливову каналізацію і вона наповнюється таким от чином», — розповідає громадський активіст Вадим Антошин.

Побутове сміття – це не найстрашніше, що можна побачити біля зливової каналізації. Схоже, комунальники, які доглядають за цією спорудою, не навідувалися сюди роками.

«Коли вода із зливової каналізації виходить, вона потрапляє на суцільну стіну. Там ото усе русло заросло насадженнями, плюс отой пісок, який вимиває. Він роками назбирувався й утворилася штучна дамба», — говорить громадський активіст Вадим Антошин. 

Із 2006 по 2011 рік Вадим Антошин очолював міське управління житлово-комунального господарства. У ті часи на обслуговування та ремонт зливової каналізації місто виділяло усього 600 тисяч гривень. Сьогодні – це понад три мільйони. Робота була налагоджена таким чином, каже Вадим Антошин, що комунальники вираховували, хто і в якому місці робить скиди та хто забруднює річку.

«Ми навіть придбали машину, якою можна було прибирати якісь важкі забруднення, щоб можна було пробивати. Я не бачив цієї машини вже давно, не знаю, куди вона поділася, чи є вона, чи ні – я навіть не знаю», — продовжує громадський активіст Вадим Антошин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів затопило: наслідки зливи

За часів головування Вадима Антошина зливові каналізації в Чернігові обслуговувало шляхобудівне підприємство. Спеціальні бригади як після дощу, так і в звичайний погодній день мали графіки виїздів для огляду та чищення. Нині цього підприємства вже немає. Тендер на обслуговування зливової каналізації  виграло комунальне підприємство «АТП – 2528».

«АТП і його структурний підрозділ, що займається утриманням зливнівок, їх постійно обслуговує. Тобто після кожної зливи чи просто дощу відбувається чищення колодязів, а також утримання очисної споруди, що знаходиться в міськсаду – тобто випуск зливнівки з Рокоссовського. Це постійний процес підтримання в робочому стані всієї мережі», — говорить начальник Чернігівського міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

Тоді ж чому «АТП – 2528» не прибрало і досі побутове сміття біля цієї зливової каналізації, хоча після зливи минув тиждень. Чому й досі ця територія захаращена чагарниками, які вже не пропускають стічну воду?

«Є халатне ставлення працівників і керівництва управління ЖКГ і АТП 2528 , бо саме АТП виграло тендер на обслуговування зливової каналізації, а управління ЖКГ повинно стежити за виконанням робіт. Усе ж таки 3,5 млн – це не 600 тисяч», — зазначає громадський активіст Вадим Антошин.

Воді, яка лилася під час зливи, було нікуди діватися і в центрі міста. Вона заливала все, що стояло на її  шляху. Вода розбила вікна і залила обласну бібліотеку Короленка, а з нею – цінні фонди літератури.

«Рівень води у приміщенні, де зберігалися ці фонди, становив 165 см, це мого зросту», — пригадує директор бібліотеки ім. Короленка Інна Аліференко.

Усе, що несла вода – сміття, листя і грязюка, – опинилося у фондах бібліотеки на книжках і газетах. Постраждало понад 3 000 видань. Рятувальники відкачали більше 250 кубів води. Нині література лежить просто неба в дворі бібліотеки. Її намагаються просушити.

«Пошкоджений наш фонд документів із відділу мистецтв і пошкоджений фонд для нас, бібліотекарів і краєзнавців, і науковців, – фонд місцевих періодичних видань. Це газети, які зберігалися в нас із 1945 року», — розповідає директор бібліотеки ім. Короленка Інна Аліференко.

Підземка біля «України» теж стояла повністю затоплена. Це ви бачите на відео, яке відзняли перехожі якраз під час зливи. Чернігівці не наважувалися спускатися вниз.

«Сюди сходиться в нас шість доріг і самі можете зрозуміти, який тут потік води може бути, а він нікуди не дівається, бо тут у нас відбувається поверховий водовідвід», — говорить громадський активіст Вадим Антошин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судові перспективи «затоплених» у Чернігові: поради юриста

Для більш ефективного поверхового водовідведення в насиченій вулицями частині міста біля готелю «Україна» влада мала б облаштувати додаткову зливову каналізацію, а то й не одну. Можливість була – під час ремонту дороги. Зверніть увагу, що в цій зоні є лише одна зливнівка. Інша – вже за сто метрів біля Головпоштамту. Звісно, одна каналізація не вбере так швидко велику кількість води.

«У підземному переході зливова каналізація є, тут на проспекті зливова каналізація є, тобто коли робили капітальний ремонт, могли ще додатково зробити кілька приймальних колодязів, щоб вода не лише в дощ сходила у зливовову каналізацію, щоб не було сирості в підземці, щоб не капала вода, щоб він не руйнувався», — зауважує громадський активіст Вадим Антошин.

Майже тиждень Чернігів чекав, яку оцінку побаченому дасть міський голова Владислав Атрошенко. Мера чекали і мешканці зруйнованих потопом будинків. Та він не бачив того, що переживало наше місто під час негоди. Майже тиждень ніхто не знав, куди ж пропав наш мер.

«Він з’явиться, він з’явиться, вам не достатньо, що я тут є?» — питає заступник чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

Що робити постраждалим, які залишились біля розбитого корита? Ситуацію визнали надзвичайною, а відтак збитки має компенсувати бюджет. Міський голова Владислав Атрошенко, повернувшись невідомо звідки на четвертий день, назвав конкретну суму, яку отримає кожна родина, що втратила в потопі все майно.

«Ми ухвалили рішення дати всім однакову суму коштів. По п’ять тисяч на оселю», — говорить чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Згідно з повідомленням обласного Гідрометцентру, злива в Чернігові була аномальною. Дощу, кажуть, випало багато за короткий проміжок часу. Але якби зливові каналізації були чисті та доглянуті, якби вони спрацювали так, як мали б працювати, таких страшних наслідків Чернігів не зазнав би. 3,5 мільйона гривень, які місто виділяє на обслуговування каналізацій, схоже, опинилися в чиїйсь кишені.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

7 коментарів

  1. так зачем,вы жители частного сектора выкидываете мусор в ливневки?или это мэр вам ходит и мусорит

    1. Ребята, при все том, что наши люди как свиньи мусорят там, где спят и сложно эту черту убрать, город выдеяет 3,5 млн на обслуживание канализаций и само собой их уборку.так почему же там не убрано? Можно во всем найти крайних, но извините, заросшая травой и корнями ливневка — это тоже вина люлей? Закиданы песком трубы — это тоже люди виноваты? Ответ прост: очищенную ливневку мало кто заметит, а вот фонтан все!!!!!

  2. И вот результат—»НАШ ЗАМЕЧАТЕЛЬНЫЙ МЭР»—главное что настроил фонтанов,наставил деревьев в ящиках(за бешеные бабки),а подумать про безопасность всего города ЗАБЫЛ.Да что там забыл—людей затопило,а он даже не соизволил поервать свой заграничный отпуск.Просто ему плевать на жителей етого города.Вот теперь и подумайте стоит ли кричать,что у нас —САМЫЙ ЗАМЕЧАТЕЛЬНЫЙ МЭР,ОН СТОЛЬКО СЛЕЛАЛ?????? Вся правда познается в беде!!!!

  3. Нам не нужны жители города, только на выборы о них вспоминают. А вот туристы -другое дело. Но вот жаль туристы к нам на выборы не приходят, только на фонтаны…

  4. А при чем тут Яловщина на видео, и ливневка возле дамбы к ул. Декабристов и Селюка?

  5. Почему мы, жители города, должны платить по 5000 грн мудакам, которые когда-то в наглую незаконно построились в пойме Стрижня, на водоохранных землях, а теперь скулят, что их затопило?

    1. А почему ты, как житель города, отдаешь свои копейки ( в виде налогов) и нормально относишься к тому, что власть крадет их. С твоих налогов Атрон Куц и иже с ними зарабатывают себе миллионы, на проэктах отмывают столько, что тебе и не снилос. Тебя твоя же власть держит за лоха

Back to top button