Суспільство (відео)

Ефект паразита: стара система «висмоктує» останнє з лісової галузі (Відео)

Можливе передання райагролісів громадам посилює вирубку дерев. Теперішні розпорядники – комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» – намагаються витиснути максимум із теперішніх володінь.

«Випилювання деревини є. Проконтролювати, звідки вона йде, ми не можемо, тому що допуску до цієї території не маємо», — Володимир Ігнатченко, голова Носівської об’єднаної територіальної громади.

«Триває потенційна вирубка лісів, проконтролювати, чи це законно, ми не можемо, тому що не маємо на це жодного законного права», — Любов Норікова, голова Височанської об’єднаної територіальної громади.

Через потенційну втрату «хлібних» місць спостерігається тотальне випилювання зелених масивів. Експерти стверджують, що обласній раді треба негайно створити громадський контроль об’єднаних громад  над лісом на своїй території.

«Безумовно, теперішній власник, «Райагроліс», вважає, що не зможе займатись тією підприємницькою діяльністю, яка в них ведеться сьогодні. Тому на сьогодні треба прийняти рішення про координацію вирубки з місцевим населенням і місцевим самоврядуванням», — Іван Фурсенко, перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

Факти збільшення вирубки підтверджують самі керівники громад.

«Нещодавно на території Козелецького району був випадок, коли заарештували трактор, завантажений лісоматеріалом, вирубаним на цих масивах», — Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Хай би там що було, а все в руках обласних депутатів, які можуть або продовжити безконтрольну діяльність власного комунального підприємства, або ж дати можливість місцевого контролю районам, які й надавали більшості депутатські мандати.

Ще статті по темі

Back to top button