Суспільство

«Стоунхендж» під Ічнею викликає палкі дискусії науковців (Відео)

Неподалік села Безводівка, що на Чернігівщині (Ічнянський район), розташована цінна історична пам’ятка – Безводівські кургани, щодо призначення яких є різні припущення. Їх вік – до 4-х тисяч років. Краєзнавець Олександр Кликавка активно досліджує ці кургани й має власне бачення їхньої історії. Олександр називає Безводівку пригоризонтною обсерваторією, з допомогою якої давня цивілізація спостерігала за рухами небесних тіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про унікальну обсерваторію в Безводівці зняли новий фільм (Відео)

Поки дискусія про функціональне призначення пам’ятки триває, Олександр Кликавка вже чимало зробив для збереження курганів та їхньої популяризації серед туристів.

Наука, що вивчає схожі пам’ятки, називається археоастрономією. Ця міждисциплінарна наука виникла в другій половині 20 ст. і цікавиться тим, які астрономічні уявлення мали люди в давнину і як ці вірування вплинули на їхню культуру.

По всьому світові розташовано чимало історичних пам’яток, які вивчає археоастрономія. Одна з найвідоміших – це британський Стоунхендж, занесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Дискусії щодо призначення цього комплексу кам’яних брил, оточених земляним ровом, тривають і досі. Однак той факт, що Стоунхендж орієнтований своєю головною віссю на точку сходу сонця в день літнього сонцестояння, дозволив британському астроному Джеральду Гопкінсу припустити, що Стоунхендж був величезним астрономічним приладом. Вважають також, що ця пам’ятка могла слугувати могильником або храмом. Як і Зорац-Карер в Арменії або Оленні камені в Монголії, Стоунхендж належить до мегалітичних споруд, характерних для 4–3 тисячоліття до н.е. в Європі та пізніше в Азії та Африці.

Подробиці читайте ТУТ.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Молодець!. Але потрібен георадар, лідар. Тоді можна буде отримати загальну картину місцевості. Бажаю успіху!

Back to top button