Новини

Оптимізація не вдалася: у Чемері селяни не дозволили реорганізувати стаціонарне відділення (Відео)

Жители села Чемер Козелецкого района не разрешили реорганизовать стационарное отделение, которое находится на территории населенного пункта и обслуживает около  и 5 тысяч людей. Под стенами райсовета и райгосадминистрации они устроили акцию протеста.

Селяни просять владу почути їхню думку: під стінами сесійної зали в Козельці від самого ранку збираються жителі Чемера та навколишніх сіл. Протестують проти реорганізації Чемерського терапевтичного відділення центральної районної лікарні.

«Умирать, чи що? хай нас заберуть і вивезуть, і голову собі не морочать», — жителька с. Чемер Антоніна Сусло.

До протестувальників вийшов голова райдержадміністрації Володимир Швед і голова райради Олена Дмитренко. Вони запросили чемерян зайти до сесійної зали. Ті продовжили акцію протесту під звучання державного гімну.

 «Нащо нас чіпать, давайте попрацюємо хоча б до нового року, не чіпайте нас», — медична сестра Чемерського терапевтичного відділення Наталія Герасименко.

Очільник району втихомирює схвильованих селян: стаціонар у Чемері, обіцяє, не ліквідують, лише реорганізують його під денний: досі тут цілодобово лікували пацієнтів із восьми навколишніх сіл, а зараз пропонують лікуватися їм лише вдень, так дешевше для районного бюджету. Майно відділення віддадуть Чемерській амбулаторії, що стане центром первинної медицини.

«Передаємо майно первинному центру – амбулаторії, яка знаходиться у Чемері. На базі цих ліжок, десяти ліжок, створюємо денний стаціонар і при амбулаторії , як я вам говорив, пункт цілодобового чергування по наданню невідкладної допомоги. Всі посади лікарів, медичних працівників, вони всі зберігаються», — голова Козелецької райдержадміністрації Володимир Швед.

Але протестувальники переконані, що, реорганізувавши їх стаціонар, його з часом закриють, медперсонал скоротять і майже 5 тисяч осіб залишаться без медичної допомоги.

 «Прикро, що во главє цього всього повинен стояти сільський голова, але наш сільський голова самоустранився від цього: він не скликав сесії, він знав, що сьогодні буде сесія, він знав, які будуть питання, але він цього не зробив. Ми дуже вдячні нашому обласному депутату, який нас почув», — депутат Чемерської сільської ради Валентина Безкровна.

У сесії взяв участь і депутат обласної ради Андрій Прокопенко. З перших днів конфлікту він стояв на боці селян і вів перемовини з районною владою. Перед голосуванням востаннє звернувся до депутатів райради.

«Керівництвом  району запропоновано не поганий варіант – створення невідкладної допомоги на базі Чемера.Я важаю, що це досить не поганий варіант. Але моя позиція і пропозиція така – відкласти питання по закриттю терапевтичного відділення до визначення ситуації з Чемером, як складової об’єднаної громади», — – депутат обласної ради Андрій Прокопенко.

Вислухавши всі сторони, 30 депутатів, які взяли участь у сесії, таки стали на бік селян і проголосували проти реорганізації Чемерського терапевтичного відділення.

І хоч медична реформа для Чемерського лікувального закладу невідворотна і з часом депутати ще повернуться до цього питання, чемеряни довели, що разом вони – велика сила. З гарною звісткою бабусі поїхали до дому.

«Бажаю, щоб не тільки Чемер, а й увесь район був передовим», — жителька Чемера Ганна Дмитренко.

Ще статті по темі

Back to top button