Суспільство

Чернігівський священик розповів, що означатиме автокефалія для вірян і духовенства

Останнім часом тема надання Українській православній церкві автокефалії є однією з найбільш обговорюваних у суспільстві. І не випадково. Більше того, позавчора, 9 жовтня, розпочався Синод Вселенського патріархату, де має розглядатися українське питання, і мрія багатьох поколінь українців нарешті може здійснитися. То що означає автокефалія для духовенства і парафіян – у розмові з отцем Романом, настоятелем Катерининської церкви в Чернігові.

Отче Романе, чим для України є Томос, про який наразі ведеться багато розмов?

Томос для православного народу – надзвичайно важлива річ і з духовного, і з державницького боку. І ось чому. 34-те апостольське правило говорить, що кожен народ повинен знати свого першого єпископа. А не єпископа чужого народу. Тож якщо є народ і держава, якщо цей народ у більшості своїй православний, то, відповідно, має бути і свій предстоятель церкви. У нас такий є і фактично помісна церква також є – це Українська православна церква Київського патріархату. До того ж, у православному світі є сім’я, яка визнається Вселенським патріархом. Томос чи визнання церкви має надавати виключно Вселенський патріарх.

Багато хто зазначає, що наразі відновлюється історична справедливість. Чи дійсно це так?

Боротьба за свою помісну церкву в Україні – не сучасна. І триває багато років. Сьогодні ж, коли стають доступними документи та історичні довідки, бачимо, що неправомірно Київська метрополія була забрана Москвою, що незаконно і не за канонами керували нами до сьогодні ті, хто самі не мають Томосу, ті, хто є самопроголошеною церквою. Такий великий історичний обман. Але зараз дійсно відновлюється справедливість. І ось 9 жовтня розпочалося засідання Священного синоду Вселенської патріархії на Фанарі, де мають розглядати українське питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іудеї дорікнули Московському патріархату: в Чернігові обговорили Томос

Якщо позитивне рішення все-таки буде ухвалено, що буде на практиці?

Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква і частина єпископату та духовенства, які також просили Вселенського патріарха надати Україні автокефалію, після оголошення рішення на Фанарі проведуть в Україні об’єднавчий собор. Названі православні гілки з’єднаються в єдину церкву, буде вибраний предстоятель цієї церкви, тобто патріарх. І вже новій церкві буде надано урочисту грамоту, яку ми називаємо Томос про автокефалію.

Як тоді називатиметься церква?

Українська православна церква.

Без Київського патріархату?

Так. Усі інші, які зараз іменують себе Українськими православними церквами, по суті своїй є філіалами чи екзархатом Російської православної церкви, повинні називатися, як називаються в цілому світі. Наприклад, як Російська православна церква у Франції, Російська православна церква у Німеччині чи в інших країнах. Тобто кожен буде називатися по факту.

То філіалів Російської православної церкви буде дуже багато?

Так. Але громади будуть визначатися, чи їм належати до Української церкви, чи до будь-якої іншої. Насильницьким методом нічого не добитися. Ніхто ні в кого нічого забирати не буде. І виганяти ніхто нікого не буде. Бо реальна ситуація в Чернігові – три чинні храми Київського патріархату і понад 10 храмів Московського патріархату. То невже сім чи вісім наших священників підуть виганяти духівників, скажімо, з Троїцького собору чи зі Спаського? Коли кажуть, що буде проливатися кров, то не треба свої мрії перекладати на наші плечі. Можливо, хтось і хоче, щоб кров пролилась, і готовий на провокації. Але це не мета Української церкви і нашої держави. Буде свідомий вибір. Право людей належати до Української церкви чи до якоїсь іншої. Звісно, люди визначаться не за день. На це потрібні місяці, роки, а може, десятки років. Владика Євстратій влучно цей процес порівняв із операцією: розрізали – це ще не означає, що вилікували.

Церкви Московського патріархату за фактом є філіями Російської церкви. Але ж вони не матимуть такої назви?

Звісно, ні. Але якщо в Україні створиться єдина церква із назвою Українська православна церква, то інша церква так називатися не може, бо, по суті, не буде українською. Російська православна церква в Україні. Чи екзархат Російської православної церкви в Україні.

Священики з Московського патріархату переходять на ваш бік? Яка їхня позиція?

На Чернігівщині є священик, який уже перейшов із Московського патріархату до Київського. Є священики, які очікують, коли Україні нададуть Томос. Такі священики не поодинокі. Прогнозувати можна, але скоро прийде той час і будемо бачити, що буде.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Ой, а як гарно тут жонглюють поняттями!!!))))
    Яка «Українська церква»???? Ще з великої літери??? Немає такої утанови, нема такої церкви.
    Про що ви говорите?
    Подивиться у неділю: скільки у Катериненській людей на сповідь та причастя йдуть, а скільки в будь якій церкві УПЦ.
    Якісь абстрактні священикі МП — ну це таке, ні про що.

  2. Всё по делу, Украине Украинскую православную церковь, а россии росийская четко и ясно, даже зомбо-фанатики должны понять)

Back to top button