Суспільство (відео)

«Чернігівоблагроліс» на валізах: робоча група готує документи на передачу райагролісів в управління громадам (Відео)

Депутати обласної ради, голови громад і експерти в питаннях лісової галузі – це новий формат робочої групи, яка розпочала підготовку документів щодо передачі районних дочірніх підприємств «Чернігівоблагролісу» в управління громадам. Її очолив депутат Віктор Кияновський. Сьогодні робоча група в новому складі провела перше засідання – без скандалів і зривів.

«Питання передачі лісів однозначно прийнято робочою групою, воно йде і продовжується сама процедура, яким це чином буде, ще не випрацювана. Але перші кроки, яких ми вжили, і рішення, відповідно, відносно яких підвищити ефективність їхньої діяльності… ми їх сьогодні озвучили», — голова робочої групи Віктор Кияновський.

Про передачу районних лісових підприємств в управління громадам заговорили тоді, коли міські, сільські та селищні ради ОТГ почали відзначати неефективну роботу «Чернігівоблагролісу» саме стосовно районних підприємств. Голови громад говорять про падіння показників, незаконну вирубку лісу і псування майна громад, зокрема автошляхів.

«Ми бачимо, як обласне комунальне підприємство неефективно працює в керівництві цими нашими дочірніми підприємствами, сьогодні фактично витягують гроші з територій на управління неефективне сьогодні є загроза, якщо далі так буде керувати обласне підприємство, то в нас існує загроза, що ми втратимо таке підприємство і втратимо наші ліси», — голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан.

Допоки триватиме процедура передачі райагролісів в управління міським, сільським і селищним радам, голови ОТГ просять робочу групу створити так звану спостережну раду, що контролюватиме роботу «Чернігівоблагролісу». До речі, поки що 8 ОТГ із 38 виявили бажання управляти лісовими підприємствами.

«Необхідно вводити в керівний склад облагролісу, райагролісу пені спостережні ради, до яких будуть входити представники об’єднаних територіальних громад, представники районних рад,сільських рад, щоб можна було отримувати прямий контроль за кожною дією, за руками, за продажами», — голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

Заслухавши експертів і голів громад, робоча група проголосувала за введення до статутів дочірніх підприємств «Чернігівоблагролісу» представників громад, які контролюватимуть діяльність підприємства, братимуть участь у виборі керівника і допомагатимуть вести господарську діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Городнянський детектив: лісівники борються з рейдерами

«Сьогодні засідання робочої групи пройшло нарешті конструктивно, більш-менш спокійно, без жодних політичних амбіцій, і я вважаю, що робоча група сьогодні виробила дорожню карту, якою ми будемо рухатися в напрямку передачі райагролісів ОТГ», — депутат обласної ради (НАШ КРАЙ) Ірина Грозенко.

Рішення робочої групи почне реалізовуватися, щойно в Україні приймуть Державний бюджет. Депутати облради готуватимуть звернення до народних обранців із проханням залишити ренту з лісів для розпорядження громадам. Це дасть змогу наповнити бюджети територіальних об’єднань. Якщо ренту не залишать, більшість громад, за словами Ірини Грозенко, можуть узагалі відмовитися забирати собі в управління райагроліси. Наступне засідання робоча група проведе після ухвалення головного фінансового документа країни.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button