Суспільство

Профілактика серцево-судинних захворювань: сучасний погляд

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців. Щоправда, в більшості випадків цим хворобам можна запобігти. До того ж, у підсумку профілактика виявляється більш ефективною і суттєво дешевшою, ніж найсучасніші і не кожному доступні методи лікування. Серцево-судинні патології складні, часто призводять до інвалідизації. І навіть якщо людині стає краще, вона не може повноцінно повернутися до звичного способу життя, який вела до захворювання.

Тож про профілактику серцево-судинних захворювань із погляду сучасної медицини говоритимемо з кардіологом вищої категорії клініки «Тесла» Іриною Ячною, яка працює за фахом майже 20 років.

Ірино Володимирівно, чи правда, що захворювання серця і судин часто діагностують у молодших людей? 

Так, на сьогодні такі захворювання, як інсульти та інфаркти, зокрема, зі смертельними випадками, дуже помолодшали. Раніше казали, що група ризику – це чоловіки віком 40 років і старші. То нині ситуація змінилася, адже йдеться про чоловічу вікову групу від 30 років. А жінкам особливо варто бути уважними в клімактеричному та післяклімактеричному періоді.

До того ж, назва «серцево-судинні захворювання» передбачає дуже широкий спектр захворювань. Тож їх лікують не лише кардіологи, а й інші фахівці.

У якому віці варто замислюватися про профілактику серцево-судинних захворювань?

Профілактикою треба займатися всім і бажано змолоду. Також слід відповідально ставитися до профілактичних медичних оглядів, особливо людям, кровні родичі яких перенесли інсульти, інфаркти, раптову смерть, мали порушення серцевого ритму, підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет та інші супутні захворювання.

До лікаря слід звертатися людям, які почали відзначати в себе тому, задишку під час фізичних навантажень, що раніше не викликали дискомфорту. А також у разі болю в серці, різкого підвищення чи зниження артеріального тиску, запамороченнях, незрозумілого погіршення зору, пам’яті чи слуху. До речі, показники тиску 140/90, який вимірюємо вдома в спокійній атмосфері, мають стати приводом до занепокоєння.

Яких профілактичних заходів слід дотримуватися для запобігання цим загрозливим захворюванням?

Вплинути можемо лише на ті фактори, які можемо змінити: вагу тіла, харчування і вживання солі, правильне споживання жирів, шкідливі звички, фізичну активність, повноцінний сон, контроль вітаміну Д. Незмінними, на жаль, чинниками ризику є стать, передусім йдеться про чоловіків, вік і спадковість. Коротенько про кожен із них.

Зайва вага – це один із важливих чинників розвитку артеріальної гіпертензії. Кожні зайві 10 кілограмів призводять до підвищення тиску від 2 до 5 міліметрів. Навіть, якщо у людини до гіпертензії немає спадкової схильності. Не кожен усвідомлює, що має зайву вагу. До речі, для зниження ваги важливо спати з 10-ї вечора до 12-ї ночі. До того ж, повноцінним для дорослої людини вважається сон тривалістю 7-8 годин.

Крім того, важливими є динамічні фізичні навантаження. Для людей, які вже мають гіпертонію або схильність до неї, важливі такі вправи, як хода, плавання, біг, для жінок – танці, якщо вони подобаються. Оці навантаження тренують серцево-судинну систему. Достатньо займатися 20-30 хвилин 4-5 разів на тиждень.

Особливу увагу треба звернути на вживання солі. Кожен із нас, якщо навіть не їмо чіпси й фастфуди, зловживає сіллю. В два чи більше разів на добу перевищуємо норму. А вона має становити 4-5 грамів на добу. Тож максимально треба недосолювати їжу.

Найновіші дослідження стосуються споживання жирів. Раніше більшість медиків рекомендувала скорочувати споживання тваринних жирів, то нині головне – не вживати трансжирів і жирів, які пройшли термічне оброблення. Треба намагатися готувати їжу на один прийом, аби не гріти її повторно. Варто викреслити з раціону маргарини та рафіновані олії.

Ще один чинник ризику – критично низький рівень вітаміну D в організмі. Тож його треба контролювати та коригувати. Але, звісно, тільки консультуючись із лікарем.

Паління – це взагалі біда. Після однієї викуреної цигарки спазм судин і підвищення артеріального тиску на 20-30 мм. рт. ст. тримається приблизно 30-40 хвилин. У курців ризик розвитку артеріальної гіпертензії підвищується в 7-8 разів. Крім того, ризик розвитку атеросклерозу значно вищий, ніж у людей, які не мають цієї згубної звички.

Які поради можете дати стосовно вживання алкоголю?

Звичка щоденно вживати алкоголь призводить до скорочення тривалості життя щонайменше на два роки. Безпечним вважається вживання 100 грамів чистого спирту на тиждень, що у перерахунку на звичні нам напої становить 1 пляшку вина міцністю 14% на тиждень або 5 келихів пива по 200 мл на тиждень. Причому, йдеться про якісні напої, з якими в нашій країні дуже кепсько. В інших, так би мовити, одиницях вимірювання дозволяється 1 доза алкоголю на день. Це 40 грамів горілки чи коньяку або 140 грамів сухого вина. Знову ж таки не забуваємо про якість напоїв. І не забувайте, що рекомендації з вживання алкоголю є максимально допустимими, а не рекомендованими.

На яку допомогу може розраховувати пацієнт, який звертається до кардіологів медичного центру «Тесла», і чим ця допомога відрізняється від наданої в державних клініках?

У нашому медичному центрі пацієнт отримує кваліфіковану кардіологічну допомогу з максимальними зручностями. За один візит у зручний для пацієнта день і час можна виконати необхідні обстеження, отримати консультацію лікаря, за потреби здати аналізи і провести потрібні процедури. Важливо, що не доведеться стояти в чергах, бігати по різних кабінетах, через що витрачати купу нервів і часу. Також, за потреби, можна отримати консультації сумісних фахівців – невролога, судинного хірурга, ендокринолога, дієтолога, психолога.

І наостанок побажання нашим читачам…

Берегти здоров’я змолоду, адже це багатство і цінність самої людини, а не сторонніх осіб. Також важливо пам’ятати, що профілактика захворювань та збереження резервів організму суттєво ефективніші за найсучасніше лікування. Бажаю всім міцного здоров’я на довгі роки! А якщо проблеми зі здоров’ям все-таки виникли, звертайтеся до спеціалістів медичного центру «Тесла», які нададуть фахову та всебічну допомогу в максимально комфортних умовах.

Кардіолог Ірина Ячна здійснює прийом пацієнтів у сімейній клініці «Тесла», що розташована за адресою – вулиця Коцюбинського, 61. Сайт сімейної клініки «Тесла»: Teslacenter.com.ua

Ще статті по темі

Back to top button