Суспільство

У семи няньок – дитина без ока: риба гине, а представники більш ніж семи державних структур розводять руками

Державна екологічна інспекція, Деснянське басейнове управління, ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби», управління ДСНС, управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області, Держпроспоживспілка, департамент цивільного захисту та оборонної роботи ОДА, Департамент екології та природних ресурсів ОДА, Козелецька РДА – місцеві представники всіх цих структур на чолі з заступником голови ОДА Леонідом Сахневичем (який так і не з’явився) обговорювали проблему, що виникла навколо забруднення річки Остер сьогодні під час брифінгу в Чернігівській ОДА.

Результат обговорення: проблема є, але вона перебільшена громадськістю. В усьому винна природа (спека, болота, опади) і вирішити все може тільки природа. За словами головного держінспектора області, начальника Державної екоінспекції в регіоні Леоніда Бурковського, Остер – не єдина річка, що потерпає від аналогічних проблем.

«Це ж саме спостерігається і в р. Удай. Риба гине кругом, майже в кожному районі. У річці підвищені рівні заліза, аміаку, фосфат іонів, пов’язані зі змивами з боліт», – зауважив він.

Також акцентувалася увага на тому, що зараз діють обмеження і в області, що прилягає до водойми: не можна вживати сирої води з колодязів, купатися, мити ягоди, посуд тощо.

Загальний спокій чиновників не підтримав Козелецький селищний голова Валентин Бригинець.

«Не треба применшувати ситуацію. З Козельця зробили відстійник. Люди налаштовані радикально. Якщо ви доведете, то громада може самостійно відкрити шлюзи. Що в нас у державі відбувається, що така кількість державних структур не може вирішити проблему, а може тільки її констатувати і сказати, що винна природа?», – сказав він.

«Річка зарегульована. Можливо, перетвориться на канал. Може, колись осушимо болота, що знаходяться поряд із річкою. Мабуть, доля в неї така», – підбила підсумок начальник відділу водних об’єктів Деснянського басейнового управління Ольга Сластьон

Ще статті по темі

Back to top button