Суспільство

Залишки святкового столу: священики розповіли, як можна утилізувати освячені наїдки

Через тиждень після Великодня у багатьох чернігівців залишилися святкові наїдки. Деякі смаколики зіпсувалися, термін придатності інших скоро добігає кінця. Такі харчі люди просто викидають на смітник. Проте священики кажуть, що цього робити не можна.

«Перш за все – кожен повинен заготовляти стільки їжі, щоб потім її не викидати, а те, що ми люди безбожні з цього погляду й готуємо стільки, що потім викидаємо, то це є великим гріхом», – зазначає настоятель Катерининського храму в Чернігові отець Роман.

Тим більше не можна так вчиняти з освяченими наїдками. Священик каже: якщо вже залишилися святкові харчі, їх не можна просто викидати, треба винести туди, де ніхто не ходить, і закопати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодній креатив: на Чернігівщині діти створили писанкове дерево

«Якщо річ освячена, то не має значення, в якому вона стані, їй треба віддавати належну шану. Колись шкарлупки з освячених яєць закопували на городі, або клали в грядку під час висадження рослин. Те саме і з паскою. Якщо вона вже трошки зіпсувалась, то її теж краще закопати. Якщо нема такої можливості, то можна освячену їжу пустити на протічну воду. Якщо є ріка або струмочок, то покласти туди і воно вже місце собі знайде», – каже отець Роман.

А от у великих містах можна знайти територію, де ніхто не ходить, і вже туди закопати святкові наїдки. Це може бути навіть клумба. Таким чином, продукти, які будуть закопані під деревом, кущем або квіткою, стануть непоганим живленням для рослин.

Ще статті по темі

Back to top button