Суспільство

У Чернігові архітектурна пам’ятка стала прихистком для волоцюг

У Чернігові волоцюги мають можливість жити в будинках дворян. Будинок Василя Спановського, що розташований на розі вулиць Київської та Немировича – Данченка, нещодавно вкотре зазнав «артилерійського» обстрілу цеглою. «Стріляли» по вікнах, кілька з них вибили.

Історія будівлі, як і її руйнувань, досить цікава, про неї розповів вчений секретар історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков. Крім того, що цей будинок має дві адреси (належить до двох вулиць), а для однієї з вулиць – Немировича – Данченка – це єдиний будинок, то це ще й пам’ятка архітектури місцевого значення.

59840152_2724997410845758_6328559969067073536_n«Раніше поряд із цим будинком була льодовня, гарний сад, конюшня, паркан. Зараз залишилася тільки одна будівля. Десь у 70-ті роки їй було надано статус пам’ятки архітектури місцевого значення. В 90-ті будівлю почала використовувати релігійна громада міста. Навели там порядок, поставили електричні батареї для обігріву, додаткові вікна, прибудували ганок, зробили ремонт за власний кошт. Але три-чотири роки тому вони звідти пішли – дорого було платити за комунальні послуги. А вже торік я звернув увагу, що в споруді розбиті вікна.

Звернувся до обласної ради, адже саме за нею вона закріплена. Разом зайшли всередину і жахнулися – купи сміття, відірвані електричні дроти, пошкоджені санвузли, обписані стіни. Скоріш за все, там проживали безхатченки. Організували суботник, усе там прибрали. Зокрема надалі домігся того, що в будинку поставили охорону», – розповідає Сергій Черняков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Валу розцвіла сторічна вишня – антипка

Охорона не допомогла. Нещодавно, як уже зазначали, вікна були знову розбиті – хтось кинув цеглу. На думку Чернякова, скоріш за все, це справа рук підлітків.

Будинок неодноразово намагались здати в оренду, наразі обласна рада виставила його на продаж. Буде організовано аукціон.

Громадські активісти сподіваються, що споруда потрапить до рук цінителів архітектурної старовини, які доведуть його до ладу. До речі, хоч би хто купив споруду, йому доведеться використовувати й утримувати її, відповідно до законодавства про пам’ятки, адже нинішній статус скасувати може тільки держава.59791511_2724997317512434_7048157352687566848_n

Ще статті по темі

Back to top button