Суспільство

Свято Останнього дзвінка: звідки пішла традиція

На Чернігівщині більшість шкіл уже пішли на літні канікули, проте в кількох районах і, зокрема, в обласному центрі свято Останнього дзвінка сьогодні. А чи знаєте ви, звідки пішла ця традиція – дзвонити в дзвоник?

Уперше свято, присвячене останньому дзвінку, пройшло 25 травня 1948 року в Москві в школі №182 (нині №1388). Ідея свята належить радянському педагогу, заслуженому вчителю школи РРФСР, послідовнику Макаренка Федору Брюховецькому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято по-Фрейду: у чернігівській школі № 10 пролунав останній дзвінок?

Федір Брюховецький узагалі дуже велику увагу приділяв саме вихованню під час навчання. Він є родоначальником багатьох шкільних звичаїв, які покликані згуртувати дітей у колектив. Наприклад, Днем знань ми теж зобов’язані цьому видатному вчителю.

Однак масштабним торжеством Останній дзвінок став не так давно – приблизно в 1970-ті. Саме з цього часу день прощання зі школою почали відзначати масово в республіках колишнього Союзу.

Вибір дати для свята прощання зі школою цілком логічний – завершується навчальний, а для когось – і випускний рік. Заняття закінчилися, тепер попереду тільки іспити і підготовка до них.

Традиції

За традицією, Останній дзвінок для випускників звучить у п’ятницю перед самим початком літніх канікул. Але кожна школа має право вибрати для свого торжества іншу дату, більш зручну.

Під час святкування часто дзвонять у дзвіночок, що символізує шкільний дзвінок, який позначає початок або закінчення уроків. При цьому зазвичай у дзвіночок дзвонить першокласниця, яку несе одинадцятикласник. Як відзначають прощання зі школою в різних країнах світу

У Норвегії прощання зі школою розтягується на кілька днів і передбачає пішохідні процесії з піснями і танцями вулицями міст. Молодь вдягнена в яскраві костюми, здебільшого червоні.

У Швеції випускники катаються у відкритих вантажівках з логотипами школи на кузові, а іноді як «учнівський» транспорт використовують навіть трактори.

В Італії в святкуванні беруть активну участь не тільки підлітки, а й їхні батьки, які відриваються анітрохи не менше.

Весело в Китаї – там заведено викидати з вікон предмети, що асоціюються з навчанням, – ручки, зошити.

У США гуляють на випускний, причому це цілий світський раут із хлопцями в смокінгах і дівчатами в вечірніх сукнях.

А ось у Британії все серйозно – там відзначають тільки закінчення університету, а на шкільні свята особливо не відволікаються.

Джерело: https://lviv.sq

Ще статті по темі

Back to top button