Суспільство (відео)

Справа життя, кримінал і ночівля на роботі: чернігівські адвокати розповіли про реалії професії (Відео)

Адвокатура – невід’ємна частина розвиненої держави. Її покликання – стояти на стороні справедливості. Для багатьох чернігівських представників цієї професії вона справою життя. Так, голова Ради адвокатів Чернігівської області Галина Якуба обрала свій шлях, коли ще навчалася у школі.

«Тому я свідомо відвідувала юридичний клас, тобто за спеціалізацією. Далі я одразу вступила до вишу і потім, пропрацювавши два роки, одразу подала документи, щоб скласти кваліфікаційний іспит й отримати свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю. Тобто це свідомий вибір ще зі школи»,- Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

Практикуючим адвокатом вона є вже 12 років. Але свій перший досвід пам’ятає і досі. Це була кримінальна справа, якою Галина Якуба неабияк переймалася.

«Я майже кожного дня відвідувала в слідчому ізоляторі особу, яку обвинувачували у вчиненні кримінального правопорушення. Тобто хотілося їй допомогти, підтримувати, опікуватися нею та доводити певні обставини за її справою. Вона зробила значний внесок у мою подальшу визначеність, тому що я закінчувала вищий навчальний заклад за спеціалізацією «цивільне право», а з 2007 року практикую як адвокат у кримінальних справах»,- Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

Обожнює свою роботу і адвокат Сергій Слєпченко. Для нього професія є способом життя та займає левову частину часу.

«Найкраще розуміють адвокатів їхні сім’ї. Коли тебе немає ночами вдома, днями вдома, ти можеш бути у вихідні та святкові дні на роботі, і якщо в тебе хороша родина, переважно сім’ї хороші, вона допомагає тобі з цим впоратися, подолати життєві труднощі, створені роботою»,- Сергій Слєпченко, адвокат.

Він розповідає, що за дев’ять років практики було чимало цікавих справ. Одна з них стосувалася батькового кота, який задушив сусідську курку. Кошти за неї відшкодували, але батька притягнули до адміністративної відповідальності.

«У судовому рішенні було написано «з конфіскацією кота, який знаходиться за такою-то адресою». У мого батька 3 коти, якого конфісковувати – не було визначено, тому була подана апеляція. Кіт удома»,- Сергій Слєпченко, адвокат.

Була й справа про зниклу корову, вона двічі доходила до Верховного Суду. В результаті клієнт Сергія Слєпченка отримав кошти за тварину та моральну компенсацію.

«Була черга людей, які найняли замість себе пастухів, пастухи понапивалися і стадо корів розбрелося, корова зникла. І в мого клієнта виник спір, кому відшкодовувати шкоду за цю корову. Моя позиція була, що це був звичай правовий. Є черга й те, що ти найняв замість себе якогось пастуха, а тим паче пастуха, це все залежить від тебе»,- Сергій Слєпченко, адвокат.

Адвокат із Козельця Анатолій Гуц розповідає, як починав з того, що надавав безоплатну правову допомогу. Таким чином вдалося напрацювати чималий досвід. Адже спершу майже 13 років пропрацював у тодішній міліції.

«Я постійно відчував, що це не моє. Тому я так і не допрацював до фінішу. І коли став адвокатом, то відчув, що на даний час мені дійсно подобається те, чим я займаюся. Це свобода у прийнятті рішень. І задоволення від роботи більше»,- Анатолій Гуц, адвокат (смт Козелець).

У роботі він прагне постійно самовдосконалюватися. А особливо цікавими називає складні справи.

«Ці справи дають такий досвід повноцінний, якого не отримаєш студентом вишу. Саме отака практика, що важче, то краще на виході, тобто ти стаєш розумнішим, досвідченішим. Якщо ти виграв, то, звісно, задоволення неймовірне від того, що тобі все вдалося»,- Анатолій Гуц, адвокат (смт Козелець).

День адвокатури не випадково збігається зі святом Миколая. Адже представники саме цієї професії так само захищають людей і неабияк їм допомагають.

«Я хотіла привітати всіх своїх колег із професійним святом і побажати, щоб Миколайчик приніс їм багатство у вигляді міцного здоров’я, затишку та гармонії в душі, перемог у процесах, визнання та вдячності від наших клієнтів»,- Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст  Ольга Лазун

Оператори  Роман Лазун, Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button