Суспільство

Вчитель зі Сновщини створив музей дерев’яних виробів своїх учнів, що налічує понад 600 експонатів (Фото)

Вчитель трудового навчання, креслення та малювання Олександр Бобровник працює в Петрівському НВК «ДНЗ-СЗНЗ» І–ІІІ ст., що на Сновщині, вже 36 років. Має звання методиста та нестримне бажання розвивати в дітях творчість.

Чоловік згадує, що коли тільки починав працювати вчителем, то завжди дивувався, чому учні мають постійно створювати шаблонні вироби. Це його пригнічувало, тому молодий спеціаліст почав вносити свої корективи. Він намагався максимально урізноманітнювати вироби та конструювати їх.

Велику роль Олександр Михайлович відіграв й у оздобленні школи. У 90-х усі інформаційні стенди та символи комунізму зняли, в класах залишилися голі стіни. Тоді вчитель разом зі своїми учнями взявся за оформлення приміщень.

«Тоді я викладав професію «столяр-будівельник» у старших класах. Разом із учнями 10-11 класів ми оформили багато навчальних кімнат, вчительську, рекреацію, спортивну залу, актову залу, їдальню. Загалом усі класи, які в нас зараз є», – розповідає Олександр Бобровник.

Особливістю оздоблення приміщень є те, що жоден виріб педагога та його вихованців не повторюється. Усі класи оформлені по-різному. Стенди та інші предмети також значно відрізняються один від одного, тому всюди можна побачити творчість «шкільних майстрів».

«Велика заслуга в цьому належить дітям, хоча творчих учнів дуже мало. Тож мене не полишає думка про те, що творчість треба розвивати. А от сучасні гаджети вони, навпаки, її нищать», – впевнений вчитель трудового навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівця назвали майстром року

Саме тому вже кілька років педагог працює разом із дітьми над виготовленням ігор, що розвивають творчість у малечі. Їх вони дарують дошкільним групам, які функціонують на базі НВК.

«Усе виготовлено з деревини. Це коробки, в яких знаходиться ребус, що його треба скласти, загадки, ігри. Усі методичні матеріали привчають дітей до посидючості, спонукають вирішити певне завдання, а не просто натиснути на кнопку і вимкнути телефон, якщо не бачиш результату», – ділиться Олександр Михайлович.

Також створили і продукцію для НУШ. Це 30 ігор, які розробили старшокласники. Першачки самі обирали кращі з них та віддавали свої голоси за найцікавіші забавки на імпровізованому ярмарку.

У педагога є зошит, який він веде з 1989 року. Тут він фіксує всі зроблені вироби, куди вони потім пішли і де зараз знаходяться. Адже чимало продукції вчителя та його учнів зараз прикрашає Петрівську сільську раду, сільпо, садочок та інші навчальні заклади району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тричі мільйонер: на Чернігівщині живе унікальний чоловік

У самому НВК діє виставка виробів Олександра Бобровника та його учнів. Вона займає три стіни, налічує понад 600 експонатів, які не повторюють один одного. Це підставки під гаряче, для квітів, під олівці, для візиток, цукерниці, підставки для серветок, під телефони, для Великодня, тремпелі, туалетні полиці, вішалки.

Роботи своїх учнів педагог дбайливо зберігає. Усі вони пронумеровані, а біля стендів висять таблички, де можна побачити ім’я автора, назву виробу та його номер. Через таку реєстрацію експонати з виставки майже ніколи не пропадають. Був лише поодинокий випадок, який стався під час ремонту в школі. Вчитель не дорахувався полички під квіти. Аби не розчаровувати автора полички, вчитель знайшов технологічну картку виробу та самотужки відтворив поличку.

Педагог зазначає, що зараз на його виставку приходять діти тих учнів, чиї роботи знаходяться в експозиції, і шукають вироби батьків, а невдовзі приходитимуть й онуки, адже багато з них уже закінчують садочок.

Окрім цього, кожного року педагог разом із дітьми працює над оформленням якогось класу. На цей навчальний рік серед планів майстрів – зробити підставки під гаряче, коробки для дрібних деталей або прикрас й оформити кабінет психолога.

«Над ним працюватимемо у 7 та 9 класах. Одні робитимуть стенди, а інші – полиці для квітів. Усього в мене 40 різновидів таких полиць, але ж цього року з’явиться ще один. Я ніколи не повторюю виробів, які вже створювали, наступного року», – запевняє педагог.

Робота складається з кількох етапів. Спершу діти роблять малюнок майбутніх виробів. У вчителя завжди є свої заготовки, куди він додає окремі елементи, запропоновані його учнями. Таким чином виходить конструкція, де враховані всі дитячі ідеї, аби малеча сприймала роботу як власну. Далі створюють проєктну документацію та заготовляють матеріали і зрештою виготовляють продукцію. Вже в травні вироби можна презентувати.

Вчитель трудового навчання майструє разом зі своїми учнями. Таким чином він спонукає дітей до роботи і подає власний приклад.

Є і діти, які самі не можуть зробити виріб. Тоді вчитель дає свою заготовку. У процесі роботи вчитель знаходить процеси, де дитина діє самостійно, і виріб автоматично набуває дитячого авторства. Це стає неабияким стимулом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І хворих лікує, і на сцені виступає: в Городні працює співочий фельдшер

Матеріали Олександр Бобровник бере у друзів та знайомих і заготовляє власноруч. Багато чим допомагає колишній учень, який зараз очолює Сновське лісництво.

«Він дав мені лак, наждачний папір, пилки і привіз пів куба осини, стільки ж сосни та вільхи. Багато в мене друзів на різних підприємствах, вони також надають матеріали. Взагалі я вважаю, що сором тому трудовику, який, живучи в Поліській зоні, каже, що не має матеріалів. Коли я йду додому і бачу, як мій сусід валить, наприклад, липу, бо вона стара, то обов’язково прошу віддати мені її деревину так або за гроші. Ще жоден не відмовив і коштів не взяв», – наголошує педагог.

Олександр Бобровник розповідає, що нинішня програма творчості – від вчителя. Але ці зміни він впроваджує вже кілька десятиліть. За час своєї роботи вчитель шість разів публікувався у багатьох фахових періодичних виданнях. Він має грамоту за творчу роботу та є учасником Спілки творчих вчителів України. Усього на рахунку педагога приблизно 60 грамот за участь у різноманітних конкурсах. Окремо він розмістив у школі стенд із відзнаками своїх учнів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button