Суспільство

І хворих лікує, і на сцені виступає: в Городні працює співочий фельдшер

Фельдшера виїзної бригади медицини катастроф міста Городня Василя Мачачу в містечку знає майже кожен. Адже він – місцева знаменитість: на роботі лікує тілесні хвороби, а на сцені – душевні рани та піднімає настрій городнянцям і сільським жителям.

Розшукуючи контакти Василя, звернулися до відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Городнянської міської ради. І почули про співочого медика лише позитивні відгуки та теплы слова, такі як «наш Васєчка», «соловейко» і навіть «наш ангел». Але співробітники відділу сказали, що зазвичай Василя так не розхвалюють, щоб не зазнався.

Передусім Василя Мачачу охарактеризували як професіонала своєї справи.

«Він завжди з’являється в потрібну мить у потрібному місці. Як комусь десь стає зле, Вася – на поріг і рятує. На моїй пам’яті дві людини були на межі смерті, але завдяки Васі та вірно встановленому діагнозу, все добре», – розповіла спеціаліст Галина Волочок.

Активно долучатися до різних творчих заходів, що відбуваються в Городні і в селах, Василь Мачача почав близько двох років, коли перейшов на роботу у м. Городня.

«І ведучим запрошуємо, і співає він. Так що такий у нас Васєчка є», – зауважила Галина Волочок.

Вдалося поспілкуватися і з самим співочим фельдшером. Зазначив, що саме їхав із виклику.

«Культура – це хобі, а медицина – покликання», – сказав Василь.

Про себе розповів, що родом із Корюківського району, з малесенького села Маховики. Школу закінчив у Корюківці, потім навчався у Чернігові на фельдшера. З коледжу потрапив у село Хоробичі Городнянського району. Три роки пропрацював там фельдшером ФАПу. Потім перейшов на «швидку допомогу» в місто Городня, бо з’явилося місце. Тут і працює по цей час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водохреща у Чернігові: на пляжі чергуватимуть рятувальники, встановлять намети для обігріву та польову кухню

«Співати почав, коли навчався в Чернігівському базовому медичному коледжі. Репертуар різний, а періодичність виступів залежить від того, наскільки часто у будинку культури та в селах відбуваються концерти. Якщо я не на зміні, то залюбки беру участь. Отримую від цього задоволення, бо культура – це розрядка від моєї основної роботи.

Медикам треба бути стриманими, адже маєш не співпереживати хворому, а надавати потрібну допомогу. Через цю необхідну стриманість і виникає бажання поділитися тим, що в душі назбиралося. Якщо лірична пісня, то віддати весь жаль і біль, які бачив на власні очі. Якщо весела пісня, то просто хочеться підняти людям настрій», – зізнається фельдшер.

За співочий талант Василь має різні грамоти й подяки: від міської ради, райдержадміністрації мера Городні. Декілька разів брав участь у фестивалі «Янголи світла», що відбувався у Чернігові. Це була програма для атовців. А ще він пише вірші.

«Коли мені було 20 років, зайняв перше місце у літературному конкурсі, присвяченому 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка», – згадав Василь.

Бажань поїхати на талант-шоу в чоловіка не виникало.

«Я дуже люблю свою роботу. І розумію: якщо поїхати кудись, то доведеться хоча б на місяць залишити роботу. А кидати медицину я не збираюся», – повідомив він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button