Суспільство

Сьогодні вступила в дію реформа медичної галузі: реакції медзакладів

1 квітня – початокдругого етапу медичної реформи, яку буквально проклинали деякі працівники медичної галузі, а саме – вимушенозвільнені. От-от її відчують і пересічні українці.

ЧЕline вирішив поцікавитись у керівників медицини міста та області, що відсьогодні змінилося. Першим дізнавалися в начальника управління охорони здоров’яЧернігівської міської ради Владислава Кухара, але замість інформації про реформу дізналися вже, мабуть, точно, що з початком карантину головний лікар міста для журналістів пішов на «самоізоляцію». Владислав Кухар від початку серйозної боротьби з коронавірусом в країні не відповідає на дзвінки. В той час, коли населення потребує максимальної інформації зусіх джерел,Владислав Кухар вирішив частково ізолюватися.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш «відправив» по коментар до керівників медзакладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Медична реформа ставить більше запитань, аніж дає відповідей, – депутат «Нашого краю»

Так, за словами Андрія Жиденка, генерального директора Чернігівської обласної лікарні, коментувати зміни від реформи наразі рано.

«Поки що не можу давати якихось коментарів. Сьогодні лише перший день реформи. Наразі в нас підписаний договір із «Національною службою здоров’я», підтвердження прийшло лише вчора. Коментувати щось важко, адже це зовсім новий механізм. Реформа медичної галузі – це, мабуть, одна з найсерйозніших реформ,започаткованих в Україні, –розказує Андрій Жиденко.

За його словами, відповідно до чинного законодавства, якщо хворий потрапляє до обласної лікарні з 1 квітня, в нього має бути підписана декларація і має бути направлення або сімейного лікаря, або лікаря-терапевта, або вузького спеціаліста. Якщо в нього все це є, він отримує лікування безкоштовно.

«Через це в нас зараз виникають незрозумілі ситуації з пацієнтами,які немають підписаних декларацій, навіть якщо вони надходять у невідкладних станах. Хто буде фінансувати лікування цих пацієнтів? Я вважаю, з наступного тижня буде більше відповідей на чималу кількість незрозумілих ситуацій», – сказавАндрій Жиденко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button