Суспільство

Медична реформа ставить більше запитань, аніж дає відповідей, – депутат «Нашого краю»

*Актуально

Медична реформа, яку підтримав парламент, насправді ставить більше запитань, аніж дає відповідей, вважає головний лікар Чернігівської дитячої поліклініки № 2, депутат Чернігівської міської ради від «Нашого краю» Ганна Якубова.

За її словами, українська медицина потребує реформування – це незаперечний факт. «У теорії всі умови медичної реформи здаються правильними, я з ними погоджуюся. Але на практиці не можу уявити, як може лікар бути цілодобово на зв’язку з пацієнтом, а як бути в разі його відсутності під час підвищення кваліфікації чи відпустки. І таких, нібито «дрібних» запитань, доволі багато», зазначає Ганна Якубова.

Вона погоджується з твердженням, що урядова медична реформа сира, недоопрацьована та не прорахована. «Не можна приймати закон про реформу, якщо не прораховані всі показники бюджетних витрат на всіх рівнях медичної допомоги. Крім того, відсутня методика розрахунку платних послуг. Яка їх калькуляція?» наголошує головний лікар із багаторічним стажем.

Участь держави після реформи – 1) покриття 100 % витрат на лікування, згідно з затвердженим переліком мінімальної первинної допомоги; 2) на всіх інших рівнях допомоги – часткове покриття витрат на лікування пацієнта в лікарні будь-якого типу власності. Решту сплачує пацієнт зі своєї кишені після сплати податків. Більше того, уряд кожного року переглядає розмір і відсоток участі держави в покритті державних витрат.

Головне «досягнення» медреформи – «гроші йдуть за пацієнтом», нормальною мовою  держава, в разі вибору пацієнтом приватної лікарні, фінансуватиме саме ці медичні установи, замість того, щоб оновлювати застаріле медичне обладнання в державних медзакладах і підвищувати зарплатню лікарям. Ганна Якубова вважає, що створюються умови для поступового знищення державних і комунальних медичних закладів.

Партія «Наш край» закликає уряд і парламент не порушувати Конституції України в частині гарантування державою безоплатної медицини. Ми вимагаємо збереження державної системи медичної допомоги та спрямування коштів на її модернізацію.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button