Культура

На Чернігівщині презентували колекцію старовинних ляльок (Фото)

Ляльки та машинки початку минулого століття можна побачити в Михайло-Коцюбинському. В тамтешній громаді організували виставку іграшок минулого століття.

Організатор виставки – Наталія Шурда, зберігач фондів місцевого краєзнавчого музею, в якому і проходить виставка. Жінка збирає ляльки останні сім років, їх в неї наразі більше як 60. Чоловік Наталії Микола збирає іграшки для хлопчиків. Зараз його колекція налічує приблизно 30 екземплярів.

Як говорить Наталія, ляльки переважно радянського періоду, але трапляються й екземпляри початку ХХ століття.

«Ляльки є німецькі, кілька французьких. Проте більшість – радянські. На виставці представлені іграшки 30-70-х років. Іграшки з різних матеріалів – дерев’яні, відходи деревообробки, целулоїдні, композитні, тканинні, з пластмаси тощо. Ляльки збирала переважно на аукціонах, деякі приносили. Я часто купую ляльки, які потребують реставрації, адже ляльки в хорошому стані коштують дорого.

Ляльки 30-х років це мають високу ціну, бо вони переважно німецькі.  Тогочасні радянські були виготовлені з неякісного матеріалу, наприклад, целулоїду, що був давно заборонений через надзвичайну горючість, тому вони мало зберігались. Більш довговічними радянські ляльки стали приблизно в 60-х роках, коли почала використовуватися пластмаса», – розповідає Наталія Шурда.

Крім колекціонування, Наталія з чоловіком займаються реставрацією іграшок, що й стало першоджерелом колекціонування.

«Народилась дитина і ми захотіли придбати педальну машинку. Купили – відреставрували, нам вдалося, і так пішло-поїхало. Сподобалося, почали цим займатись. Із ляльками те саме. Побачила на «барахолці» німецьку ляльку 30-х років, після цього «затягнуло» в колекціонування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  «Духовний простір рідної землі…»: нова виставка в художньому музеї

Це й була моя перша велика лялька для колекції.  Виробник – фабрика «Зоненсберг». Ця фабрика закрилась в 50-х роках після війни. І лялька була привезена військовим своїй дочці в подарунок. Лялька 70 сантиметрів. В неї «фліртуючі» очі, тобто рухаються не лише вверх-вниз, але і праворуч-ліворуч можуть дивитися. Що розповідали з історії цієї ляльки: вона була найкраща в господині, всі діти, які приходили в гості, заздрили їй. Господиня дуже любила цю ляльку, адже подарувала їй одразу срібний медальйон, що далі «ішов» у комплекті з лялькою. Іграшку так берегли, що вона була навіть у «рідній» коробці. Власниця цієї ляльки працювала вчителем англійської мови», – розповідає колекціонерка.

Наразі вона вирішили влаштувати виставку в Михайло-Коцюбинському краєзнавчому музеї. Має плани на майбутнє.

«У будинку все не поміщається і ми вирішили спробувати виставити все в музеї Михайла-Коцюбинського. Подивитись на реакцію людей. Наступного року хочемо «виставитися» або в Чернігівському обласному художньому музеї або ж у музеї Михайла Коцюбинського».

Загалом виставка «вечірня», проходить у вечірній час із 17.00 до 19.00.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button