Суспільство (відео)

169 тисяч у платіжці: мешканцям чернігівського гуртожитку виставили захмарні рахунки за тепло (Відео)

169 тисяч гривень за тепло мають заплатити мешканці житлового будинку, що по вулиці Промисловій, 40. Люди порахували, що це приблизно 169 грн за квадратний метр житла. Сам будинок знаходиться на балансі жіночої колонії, яка наразі в стані ліквідації.

«Зараз нам порахували за тепло з урахуванням тепловтрат. Траса завжди була стара, вона була порвана і все це списувалось кудись в інше місце. А цього місяця, коли опалюється один наш будинок, нарахували 169 тисяч за місяць за тепло на весь дім», — Тетяна Джура, мешканка будинку по вул. Промисловій, 40.

«Є дуже великі тепловтрати, є прориви під землею. У нас опалення починається від 206-ї аптеки, йде до дитсадка, виходить на стадіон та йде сюди. У зоні відсутнє опалення, все відключено, опломбовано. Той лічильник крутить наші втрати й опалення», — Світлана Борисова, мешканка будинку по вул. Промисловій, 40.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині понад 6000 домогосподарств отримають компенсацію за електроопалення

У самій колонії пояснили, що комунікації проходять через усю зону. Однак вона законсервована. Тому тепер усе тепло йде на опалення Промислової, 40. З огляду на це, й виходить, що рахунок, який виписала теплогенеруюча компанія, має оплачувати будинок. До того ж на території колонії встановлено лічильник. Тому ставити ще один, окремо на будинок, люди не можуть. Вихід із ситуації вбачають у встановленні автономного опалення або перепідключення до загальноміських мереж. Для цього треба знайти мецената. Однак опалення в будинку не з´явиться, поки люди не погасять борг у розмірі 169 тисяч.

«На тій половині будинку квартири, що мають більше квадратів. Там по 10-20 тисяч опалення. Це нереально все закрити. Навіть якщо в нас буде перепідключення, то нам нічого не включать. Якщо вдасться підключитися на міську теплотрасу, то нам не дадуть опалення в наступному сезоні, поки ми не погасимо борги, нараховані зараз. Хоч як би ми хотіли, однаково тепла в нас не буде. І його відключать найближчим часом», — Тетяна Джура, мешканка будинку по вул. Промисловій, 40.

Також мешканці будинку розповідають, що їм пропонували встановити твердопаливний котел. Є й інвестор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратурою стягнуто з постачальників природного газу для опалення закладів освіти майже 1 мільйон гривень

«Але це треба на першому поверсі прибрати все, оббити, поставити, його треба вкопати. І де зберігатиметься це паливо – незрозуміло. Але якщо ми від цього твердого палива відмовимося, отже, самі шукатимемо інвестора», — Світлана Борисова, мешканка будинку по вул. Промисловій, 40.

Люди кажуть, що ніхто з мешканців будинку не може укласти договори на оплату газу, тепла, світла та інших послуг. Оскільки всі проплати проходять через колонію. Що робити далі, люди не знають. Аби вирішити питання, мешканці будинку шукали способи перевести гуртожиток із власності Мін’юсту на баланс міста.

«Для того, щоб місто забрало на баланс, юстиція повинна віддати та приплатити наверх гроші, тому що будинок перебуває в дуже аварійному стані. В юстицію ми писали листа і на гарячу лінію телефонували. Юстиція відповіла, що тут відбувається консервація, ліквідація. У них всё за планом. Але серед планів не передбачено передати наш будинок на баланс інших організацій. Будинок залишається взагалі хтозна-де», — Тетяна Джура, мешканка будинку по вул. Промисловій, 40.

Редакція інтернет-порталу ЧЕline звернулася по роз´яснення ситуації до Міністерства юстиції з офіційним листом. Усі подробиці згодом. Варто зазначити, що сам гуртожиток збудований ще у 1947 році. Відтоді проводка не мінялася. Його мешканці розповіли, що в лютому їм відключали тепло на дві доби. Тоді люди увімкнули електрообігрівачі, що мало не спричинило пожежу. Тепер вони бояться опалювати приміщення електроприладами.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button