Суспільство (відео)

Дискусія триває : в Чернігові перейменовують вулиці (Відео)

У Чернігові розпочався тривалий процес перейменування вулиць, таких було визначено 148. У процесі роботи комісії, яка працювала над питанням із квітня, їх розподілили на вісім тематичних груп, що охоплювали назви географічні,нейтральні, імена культурних і мистецьких діячів та блок, присвячений періоду війни, героям України й оборонцям Чернігова.

«Ми роздрукували величезну карту нашого міста, поділили на мікрорайони і намагалися максимально логічно розставляти вулиці, які можуть бути.

Процес був і триває – він довгий. Він достатньо глобальний, бо ми прекрасно розуміємо, що це велика відповідальність перед громадою нашого міста. Перед тим, яке обличчя матиме Чернігів після завершення війни»,- Катерина Литвин, заступниця начальника міського управління культури та туризму.

До складу робочої групи входять громадські діячі, історики, представники міської влади та військові. Сьогодні, 27 травня, вони зібралися для дискусії й обговорення перших 10 назв.

«Ні для кого не секрет, що тема перейменування та переглядання культурного простору міста, його топонімії – це надзвичайно важлива тема і навіть елемент духовної зброї»,- Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Наразі дискусія триває щодо методики та загальної картини міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівській громаді перейменують 49 вулиць та провулків

«Мені дуже хотілося б, щоб ми бачили не тільки одну вулицю, а мікрорайон загалом. Бо є багато блоків назв – чи то географічні, чи то нейтральні. Наприклад, Польова, можливо, треба, щоб такий принцип і залишався»,- Сергій Лаєвський, директор історичного музею.

Один із найгарячіших блоків обговорення – вшанування Героїв.

«Я пропонував би все ж таки обережно до цього ставитися, це морально й емоційно. Якщо когось проминули, когось забули, то як воно позначиться на родині?»,- Сергій Лаєвський, директор історичного музею.

Аби не було конфліктів, цей блок вирішили чітко узгоджувати з оперативним командуванням «Північ». Одноголосно всі підтримали ідею з вшанування комунальних працівників.

«Чому саме вулиця Генерала Бєлова – а там же майже всі комунальні підприємства. Мабуть, не всі знають що з 50 сміттєвозів, які обслуговували місто під обстрілами, 28 було розбито. Декілька людей було вбито та поранено.

Кожного дня вивозилося сміття, це означає, що ми були убезпечені від епідемії. Кожного дня боротьба за електрику, за газ, за воду. Тобто комунальники це – герої»,- Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в області.

Обговорення та дискусії триватимуть і надалі, точного дедлайну в управлінні не називають, бо війна в Україні триває. Тож наразі закликають чернігівців долучатися до обговорень у соціальних мережах і надсилати свої пропозиції на електронну пошту. А вже фінальний список мають затвердити депутати на сесії Чернігівської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button